Какво да очакваме от срещата на ОПЕК

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

24.11.2014 | 16:00 Редактор: Георги Стоянов
Какво да очакваме от срещата на ОПЕК

Райън, какво знаем за разговорите, докъде са стигнали?

Райън Чилкот: Миналата вечер държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с иранския си колега. Това е 6-тата среща по между им за последните 4 дни.

Това е вторият път, когато те отложиха часът на разговорите и след това те започнаха да говорят за разсрочване на преговорите. Така че те обсъждат разсрочване.

Те започнаха да говорят за това вчера, защото крайният срок е тази вечер и са налице опасения, че вероятно няма да се договорят дотогава.

Също така чухме през почивните дни президентът Обама да казва, че той не е сигурен, че президентът Рохани може би той иска да сключи сделка, но че човекът, който решава това е върховният лидер и може би той не е решен на това.

Още по темата

Той също така предположи, че временната сделка, която е в сила от година, е дала известни позитивни резултати.

В определени аспекти дори е върнала назад предполагаемата ядрена програма на Иран.

Така че въпросът е, ако има разсрочване на преговорите, става въпрос за разсрочване от няколко дни, до Деня на благодарността, това е една от опциите, която се обсъжда, или говорим за няколко месеца.

Тази сутрин обаче разговорите продължиха съвсем откровено. Знаем, че пристигна и китайският външен министър.

Той току що каза, че ще предложи цялостен план за разрешаване на кризата. Въпреки това всички признават, че залогът е много висок и че ако не се договорят за нещо днес, ако има забавяне, колкото по-дълго е забавянето, толкова по-трудно ще е да се постигне сделка, тъй като у дома, както във Вашингтон, така и в Техеран има определени кръгове, които имат доста втвърдена позиция по въпроса.

На другия край на града всички се готвят за срещата на ОПЕК. Свиване на производството на петрол. Иран, пъзелът започва да се подрежда.

Райън Чилкот: Точно така, иранците, според иранската информационна агенция ще предложат свиване на производството с един милион барела на ден от производствената квота от 30 милиона барела на ден, когато се срещнат с министъра на петрола на Саудитска Арабия преди срещата на ОПЕК.

Единственото, което ще кажа, е, че е трудно да си представим две страни, които са имали повече проблеми да се разберат за каквото и да е, от Саудитска Арабия и Иран.

Тези страни са на двата полюса в Исляма – иранците са шиити, саудитците – сунити. Те се борят за надмощие в Персийския залив.

Саудитците са много скептични, когато говорят за Иран и евентуалната им ядрена програма.

Саудитците са крайно критични към тази програма. Освен това те принадлежат към враждуващи фракции в ОПЕК.

Те обаче трябва да се съгласят за свиване на производството на петрол преди да накарат останалите 10 страни в ОПЕК да се съгласят и сега все по- често чуваме, че ако ще има свиване на производството, определени страни в ОПЕК биха искали да видят, някои от страните извън ОПЕК, като Русия, да се съгласят на подобна стъпка също, при което нещата стават много сложни.