Доверието в ОПЕК може да бъде поставено под въпрос: Махеш

/Обновена 18ч. 27.11/

27.11.2014 | 16:25
Доверието в ОПЕК може да бъде поставено под въпрос: Махеш

ОПЕК, начело със Саудитска Арабия реши на 27 ноември да остави производството на петрол без промяна, пренебрегвайки призивите от по-бедните членове на групата за мерки срещу падащите цени на петрола, съобщи Ройтерс.

Преди това, в очакване на резултатите от срещата на ОПЕК на 27 ноември следобед, Мислуин Махеш, анализатор на петрола в Barclays прогнозира точно това в студиото в Лондон с Франсин Лакуа и Гай Джонсън от Bloomberg TV.


ОПЕК чувства ли се разделен, защото май че има един фронт, с изключение на Венецуела.

27 ноември е важен тест за ОПЕК като група. На доверието им на пазара.

Каквото и да решат, защото картите са на масата, изборът, който правят е много труден.

Като изпълнение и като реакция на пазара.

Например: 30 млн барела на ден - това е целта им в момента.

Ако ще се придържат към нея - излиза на преден план доверието към тях.

Защото тази група е балансьор на пазара в последното десетилетие. Ако не направят нищо при излишък от 1 млн барела дневно в момента, това показва, че не са в състояние да направят нищо повече.

Ако съкратят производството с 500 000 барела на ден, отново се появява проблемът с доверието, защото балансът е по-висок, а те намаляват само наполовина.

Ако съкратят с 1 млн барела на ден, въпросът ще бъде дали ще успеят да изпълнят решението. Това е пак въпрос на доверие. Защото могат да напишат, че ще произвеждат 29 млн барела дневно, но ако само един-двама производители реално съкратят производството си, става трудно.

Другото за ОПЕК е, че ако съкратят до 29 млн барела дневно, те знаят, че страните-доставчици, които не са в ОПЕК, като САЩ, ще запълнят празнината.

 

Саудитска Арабия

Още по темата

Това е въпросът! Последното. Цената в момента е грешната метрика. Правилната метрика според мен е пазарният дял. Това тревожи всички в момента. Особено за страни като Саудитска Арабия, а и много други. Те искат да запазят пазарния си дял. Изобщо не става дума за цени.

Точно така. Радвам се, че поставяте темата за Саудитска Арабия.

Тази страна е силно притеснена от пазарния дял.

Не само в ОПЕК, но и сред страните, които не са в ОПЕК, а доставят петрол.

Възможно е да играят в дългосрочен план. Може да седнат да чакат накъде ще тръгнат цените и как могат да коригират в следващите 3-4 месеца: може би леки корекции. И така да балансират пазара.

Но им трябват другите производители да намалят производството.

Това е много трудно.

Сигнал за пазара

 

Говорихме вчера със саудитския министър на петрола. Той каза, че не вярва да има нужда от съкращаване на производството. Блъфира ли?

Може би дават сигнал на пазара.

Не очаквам твърде много от срещата на ОПЕК само защото е ясно, че консенсус се постига трудно.

Но ако си помислим: ако дадат сигнал, че може би ще намалят производството и не го направят, това би имало много по-голям ефект, отколкото  ако изпълнят очакванията.

Мисля, че изявленията, които видяхме досега - от министрите на ОПЕК, всички бяха за изпълнение на очакванията.

За саудитците опциите са две: могат да намалят сами 1 млн барела на ден и разчитат на оживление на търговията и повишение на цените. Тази надежда залага на две неща - другите страни от ОПЕК да не се намесят и да запълнят празнината, както и на удар по търсенето.

В момента търсенето е много крехко. Това е обратната страна на монетата.

Ако натиснат цените до 100 долара на барел, тогава създават нов, голям шок в търсенето.

Има разногласия в самия ОПЕК. Саудитците искат да защитят пазарния си дял. Те са наясно, че има известна еластичност в продукта им, в резултат на която ако играят малко по-дългосрочна игра, ниската цена на петрола накрая би върнала отното търсенето. В резултат на това в средносрочен план ще имат много по-добър пазар за продукта. Проблемът е, че останалата част на ОПЕК няма време да чака това да стане, защото може да минат 6-8 месеца, 12 или 24 месеца. Как решаваме този ребус?

Предполагам, че Саудитска Арабия би избрала втората опция, която обсъдихме, да види как върви търсенето, да остави пазарът да открие нови цени на тези нива. И ако повишение на търсенето догодина от 400 000-500 000 барела на ден, заради еластичността на по-ниските цени, тогава задачата им става малко по-лесна.

Не решава целия проблем, но им помага да върнат баланс на пазара.

И биха могли да намалят евентуално износа малко по малко, според това накъде върви пазарът.

Изчакване 3-4 месеца. Това е. Пазарът изглежда силно фокусиран върху това, което произвеждат. Но реалната метрика, която трябва да се следи е както изнасят като суров петрол.

Играта в самата Саудитска Арабия също се променя. За вътрешния пазар те произвеждат също много рафинирани продукти.

Това им дава голяма гъвкавост за следващата година. 1 млн барела рафинирани продукти за експорт - те могат да го променят накъдето си искат.

Но балансирането догодина ще бъде много трудно.