Преговорите с Иран продължават през декември

Удължиха срока за постигане на договор до 30.06.2015

24.11.2014 | 18:20
Преговорите с Иран продължават през декември

Преговорите с Иран за ядрената програма на страната се провалиха за втори път тази година.

Страните си дадоха още седем месеца време да преодолеят разногласията и да постигнат историческа сделка, съобщи Ройтерс.

Западни представители съобщиха, че целта е била да се постигна споразумение по същество за окончателния договор през март, но че ще трябва още време за консенсус по техническите детайли.

"Бяхме принудени да заключим, че не е възможно да стигнем до споразумение до крайния срок, който изтича днес и затова ще удължим преговорите до 30 юни 2015", заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Съвместният план за действие, временно споразумение между шестте страни и Иран, одобрен миналата година в Женева предвижда Техеран да спре обогатяването на уран срещу ограничено облекчение на санкциите, включително достъп до някои замразени в чужбина средства от петрол.

Хамънд каза, че има очаквания Иран да продължи да се въздържа от дейност в областта на ядрените технологии.

Той добави, че Иран и шестте страни "са направили значителен напредък" в последния кръг преговори, започнали на 18 ноември във Виена.

Хамънд каза още, че е убеден, че има ясна цел в следващите три месеца да се постигне и "принципно съгласие" и че преговорите ще продължат през декември.