Нетаняху пред ABC: санкциите над Иран трябва да се засилят

24.11.2014 | 10:17
Нетаняху пред ABC: санкциите над Иран трябва да се засилят

Интервю на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в предаването на ABC This Week с коментар за преговорите по иранската ядрена програма.


Знам, че сте говорили с държавният серкетар Кери през уикенда.. Мислите ли, че ще има сделка?

Не знам, но мисля, че важно да няма лоша сделка.

Лошата сделка би позволила на Иран да обогатява уран, който може да използва за обогатяване на ядрена бомба.

Мисля, че главният принцип е следният: не спирайте санкциите преди да спрете възможността на Иран на прави ядрена бомба.

Разбирам, че иранците изобщо нямат намерение да приемат това.

Ако по някаква причина Съединените щати и другите сили се съгласят да оставят Иран без възможност да спрат ядрената му програма, това би била историческа грешка. Не само защото заплашва моята страна, Израел, след като ръководителят на Иран, аятолах Хаменей се закле да я унищожи, но и защото смятам, че той заплашва целия Близък Изток и света.

 

Съгласен ли сте с президента Обама, че временното споразумение е успех и затова ако може да се постигне голямо споразумение, бихте ли продължили сам да настоявате да останат сегашните условия?

Иранците използваха временното споразумение, за да разработят други елементи от ядрената си програма. Вярно е, че не са засилили обогатяването на уран до нивата от 20% и над тях. Но те направиха други неща, за които не знаем.

Международната агенция за атомна енергия казва, че Иран отказва да разкрие елементите на тайната си военна ядрена програма.

Затова мисля, че Иран използва положението, за да подобри икономиката си. Тя се възстановява. Инфлацията сериозно се понижи. Кешови инжекции от милиарди долари влизат в икономиката. Но продължават да страдат от санкциите.

Вместо да сключвам лошо споразумение, аз бих продължи режима на санкциите, дори бих го засилил, за да накарам Иран да отстъпи. За да не получи възможността да произведе ядрено оръжие.