Каква е ролята на медиите в образованието?

Коментари на Цв. Биков и П. Хюсеин в Днес

02.10.2015 | 14:46 Редактор: Ирина Георгиева
Каква е ролята на медиите в образованието?

"Информацията ни залива, а ние гладуваме за знание."- Ръдърфорд Роджърс. Тези думи подсказват колко се е променил светът, но как трябва да се променят медиите, за носят достойно отговорността, която имат? Как трябва да се промени процесът на образование, за да бъде адекватен на днешния ден? И каква е ролята на технологиите?

Това са основните въпроси, на които екипът на предаването ДНЕС потърси отговорите, а поводът е международната конференция "Образование и медии", която Медийна група Bulgaria ON AIR и телевизия Bloomberg организират на 5 октомври.

"Учителят трябва да е човекът, който запалва искрата." - коментира доц. Десислава Бошнакова, преподавател в НБУ. 

Дарин Маджаров, основател на образователния сайт Уча.се информира, че над 20 % от учителите в България проявяват интерес към видео уроците.

Образованието може и без съвременни технологии, но това би затруднило преподавателите, допълни Явор Никифоров, учител на годината 2013.

Журналистът и медиен редактор Паола Хюсеин изрази мнение, че медиите не образоват, образова училището.

Цветелин Биков, мениджър Маркетинг и комуникации на Фондация "Заедно в час" очерта Полша като един от най-успешните образователни модели. Той цитира данни, според които 40% от учениците в България са функционално неграмотни. Според него ролята на медиите е важна за всеки социален проблем, особено за такъв като образованието. 

От видео репортажите в предаването може да научите още:

  • Еволюцията на образованието през вековете.
  • Ролята на технологиите в образованието расте.
  • Защо успяха Южна Корея и Финландия?
  • Гръцките медии трудно се приспособяват към дигиталната епоха.

Вижте всичко това от видео файла: