Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пазарът на бизнес имотите расте драстично: 550 млн. евро за първите 8 месеца на 2017 г.

Очакванията на сектора са обемът да достигне над 900 млн. евро до края на годината, съобщи Михаела Лашова пред Bulgaria ON AIR

15.08.2017 | 21:05 Редактор: Жанета Нейкова
Пазарът на бизнес имотите расте драстично: 550 млн. евро за първите 8 месеца на 2017 г.

За първите 8 месеца на 2017 г. обемът на инвестиции в бизнес имотите в България е достигнал 550 млн. евро, което е огромен скок в сравнение с предишни години. Очакванията на брашна за недвижими имоти е до края на годината количеството да нарасне до над 900 млн. евро, което означава увеличение с 3 пъти. Това каза в "Денят ON AIR" изпълнителният директор на водеща в страната консултантска компания в сектора с бизнес имотите Михаела Лашова.

Гостът на телевизията анализира статистиката, която показва развитието на бизнес имотите в България за 2017 г., както и повишаването на цените на недвижимите такива и причините за това.

Лашова направи ретроспекция в ефира на Bulgaria ON AIR, като изброи как за 2015 г. общият обем на инвестициите в бизнес имотите е бил от порядъка на 250 млн. евро., а за 2016 г. той се е покачил до 290 млн. евро.

"Тази година активите не са разпределени така равномерно както в предишни периоди, фокусът е изцяло върху търговските площи", информира Лашова.

Експертът обясни, че интересът през 2017 г. идва от международни инвеститори, които са избрали страната ни заради следните критерии:

"България има изключително нисък външен дълг, спрямо останалите държави в Европа. Имаме ниска безработица, стабилна финансова система, относително устойчиво правителство през годините, изгодна данъчна политика. Също така ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) е по-висок от средния за Европа", съобщи експертът по бизнес имоти, като допълни, че за много инвеститори макроикономическата рамка в нашата страна изглежда положителна.

Лашова отбеляза един положителен факт, който секторът на бизнес имоти е преодолял тази година, а именно липсата на история на транзакциите, които са се случвали през годините.

"Ликвидността на пазара вече ще бъде факт, а когато тя присъства, тогава има и по-голяма конкуренция", категорична е Михаела Лашова.