Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ иска президентът да направи районирането за мажоритарния вот

Законопроектът няма да бъде препъникамък в коалицията с Патриотите, увери Цвета Караянчева пред Bulgaria ON AIR

10.05.2017 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ иска президентът да направи районирането за мажоритарния вот

Ролята на президента е много важна и предлагаме той да направи районирането за мажоритарния вот, така че да има равнопоставеност между всички райони. Това каза в предаването "Денят ON AIR" зам.-председателят на НС Цвета Караянчева, след като днес от ГЕРБ внесоха в парламента законопроект за мажоритарен избор на депутати в два тура.

Тя подчерта, че ако районирането бъде направено от някоя от политическите сили другите ще се съмняват дали е коректно.

"Редно е това, което 2,5 млн. български избиратели са подкрепили, да намери място в дебатите на НС. Точно както са формулирани въпросите в референдума, така са и в нашия законопроект. Мажоритарният вот е доста сложен като материя и е важно да бъде обсъден от експерти", обясни Караянчева.

Народният представител от ГЕРБ увери, че няма напрежение с Патриотите по въпроса за мажоритарния вот. 

"Разбрали сме се, че ще подлагаме на обсъждане спорните теми и решенията ще се взимат в пленарната зала. Това не е препъникамък в коалицията", категорична бе Караянчева.

За българите в чужбина няма да има избирателен район, но ще има активна регистрация. Те ще гласуват електронно и техните гласове ще бъдат разпределени по местоживеенето им в България, стана ясно още от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

Караянчева добави, че е започнало връщането на старите областни управители и назначаването на някои нови. По думите й мотивите за освобождаване им от служебния кабинет, които е изтъкнал премиерът Огнян Герджиков, са били нередни и обидни.

Караянчева коментира и решението на Минитерския съвет да забрани приватизацията, уточнявайки, че тя не се стопира, но трябва да минава през Народното събрание.

"Не се забранява процесът на 100%, гарантира се по-голяма прозрачност", отбеляза тя. 

"Мария Габриел е изключително подготвена и няма да има проблеми. Няма маловажни ресори. Г-жа Габриел има качествата да бъде еврокомисар", каза Караянчева по повод номинацията на Мария Габриел за български еврокомисар.