Мария Габриел и мажоритарният вот - двете основни теми в НС

ГЕРБ внесе първия си законопроект в рамките на кабинета "Борисов 3"

10.05.2017 | 13:45 Редактор: Мария Аладжова
Мария Габриел и мажоритарният вот - двете основни теми в НС

Българската кандидатура за еврокомисар и мажоритарният вот бяха двете основни теми в Народното събрание през днешния ден. 

Представителите на партиите не обсъждаха толкова личните качества на Габриел, колкото ресорът, за който ще отговаря, а именно - "Дигитализация".

От ДПС възнегодуваха, че кандидатурата на новия български еврокомисар е била забавена и изразиха позиция, според която предишният представител от България - Кристалина Георгиева, макар и с по-важен ресор "Бюджет и човешки ресурси", не била допринесла с това за държавата.

От Обединените патриоти пък обясниха, че кандидатурата на Габриел не е обсъждана с тях в рамките на коалицията им с ГЕРБ.

Междувременно от ГЕРБ внесоха първия си законопроект, с който предлагат промени в Изборния кодекс, в частност въвеждане на мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство.

Въпреки че Обединените патриоти не подкрепят мажоритарния вот, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е категоричен, че законопроектът няма да доведе до сътресения в управляващата коалиция.

"Това не е проблем за коалицията и управлението, защото принципно сме изчистили тази тема още преди да започнем същинските преговори в акцентите за управленската програма, коалиционното споразумение и взимането на политическите решения", заяви Цветанов.

Изглежда обаче, че предложените от ГЕРБ поправки няма да успеят, защото срещнаха подкрепата единствено на "Воля". БСП и ДПС не са съгласни с изцяло мажоритарната система. От Столетницата предлагат мажоритарна избирателна система от смесен тип.