Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Наблюдаваме радикализация на управлението в Турция

Процесите в съседката ни се отразяват не само върху нея, но и върху страните по целия свят, посочи д-р Красимира Ковачка в Денят ON AIR

21.07.2016 | 20:01 Редактор: Ирина Георгиева
Наблюдаваме радикализация на управлението в Турция

Процесите в Турция се отразяват не само върху нея, но и върху страните в ЕС и целия свят. Това заяви съпредседателят на БДЦ д-р Красимира Ковачка в Денят ON AIR с Кузман Илиев. Тя определи преврата като нарушение на демократичните практики и правила.

"Турция е значима не само за нас, но и за света. Тя е икономически мощна, с военна сила, геополитическо поле на влияние. Всичко това я правят световно значима. Още повече събитията, които наблюдаваме в света и тази вълна от терористични актове в Европа, а от друга страна конфликтите в Ирак и Сирия, голямата бежанска вълна към Турция. Всичко това създава една сложна международна обстановка и разбира се, процесите в Турция се отразяват не само на нея, но и върху страните в ЕС и целия свят", обясни д-р Ковачка.

Турция се променя бързо и не се знае каква ще бъде след няколко дена, посочи тя. Според нея, ако съседката ми тръгне по демократичен начин и спазва тези правила, ще усети подкрепата на народа си и на международната общност, но наблюдаваме една радикализация на управлението. 

"От друга страна, от всичко това, което се случва и тази радикализация на управлението в Турция, според нас ще доведе до нейното отслабване. Реваншизмът не е начин да се постигат по демократичен начин правата", посочи д-р Ковачка.

По думите й позицията на премиера Бойко Борисов по повод събитията в южната ни съседка е била бърза, а в момента всички политически партии трябва да бъдат обединени, да имат общ диалог, консенсус и позиция.

Запитана какъв трябва да бъде новият българския президент, д-р Ковачка отговори: "Той трябва да бъде обединител на нацията, да бъде човек с висок морал, както и да има силата да промени президентската институция. Той трябва да води една абсолютно балансирана външна политика и да защити националните интереси на България пред страните от света. Ситуацията е друга, светът е променен, така че той трябва да се адаптира бързо."

Кандидатът, който ние ще подкрепим ще бъде или в център или в център-дясно, посочи тя и добави, че са важни и кандидатурите.

По повод промените в здравеопазването, д-р Ковачка заяви, че всичко което случва като реформа трябва да стане, "защото всички здравни системи в Европа се реформират."

"Навсякъде проблемите са от недостиг на средства и от недостатъчен контрол на изразходване на финансовите средства за здравеопазване. Вкарването на индификатора е именно с цел за упражняване на контрол над тези финансови средства, на достъпност на информацията за пациентите за това колко изследвания са им направени и колко са те, в коя болница. Какъв ще бъде ефектът от това ще видим след като бъде въведен в повече болници", смята тя.

Трябва да има анализ за рисковете, които се крият от тези нововъведения, както и за ефективността, която очакваме, посочи д-р Ковачка. Според нея пациентите и лекарите са недоволни, защото няма прозрачност при разходването на финансовите средства. Контролът не е ясен, а и има сектори на здравеопазването, които останаха настрана, добави тя.