Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Карагегов: Войната срещу наркотиците не е ефективна!

Тестовете за наркотици за ученици са идея на НПО-та, лобиращи в полза на доставчик на тестери, заяви той пред Bulgaria ON AIR

06.07.2016 | 20:45 Редактор: Луиза Божинова
Димитър Карагегов: Войната срещу наркотиците не е ефективна!

100 години война срещу наркотиците е достатъчно време да ни покаже, че тя не е ефективна, каза Димитър Карагегов от Българското либертарианско общество (БЛО) в предаването "Денят ON AIR" по повод идеята годишните прегледи при личните лекари на учениците да включват и тест за наркотици.

"Идеята намери приемник в лицето на Цветан Цветанов, но се разпространява от представителите на неправителствените организации, които са изградили кариерата си в това да отричат легализацията на наркотиците", обясни Карагегов в студиото на Владимир Сиркаров. "Тези хора от началото на годината много активно кампанират за въвеждането на тези тестери", посочи Карагегов.

"Това, което ни притеснява е, че ние не знаем какво ще се случи с тези деца, ако се установи, че са употребявали наркотици. Чака ги репресия, преследване. И друго - тези мерки са въвеждани експериментално в различни държави в света и резултатите не са обнадеждаващи", подчерта той.

Според Димитър Карагегов мотивацията на НПО сектора е именно лобиране в полза на определен доставчик на тестери.  "Това, което ме притеснява е една много дебела поръчка на тестери. По изчисления на Американската педиатрична академия, за да може едно дете да се диагностицира правилно, трябва да се изхарчат 24 долара. Значи, ако искаме веднъж да тестваме всички български гимназисти, ще е около 4 млн. лева", заяви той.

"Когато този тест се въведе той обикновено улавя традиционните наркотични вещества - канабис, амфетамин, кокаин, хероин и др. Но в момента е хит дизайнерската дрога", подчерта Карагегов. "Учениците, които така или иначе са решили да се забавляват, консумирайки някакви вещества, ще минат на тях. А те са много по-опасни", допълни той.

По отношение на легализирането на марихуаната Димитър Карагегов каза, че в момента има едно поляризиране на подхода към наркотиците в света и тенденцията не е само към канабис.

"Вкарването в затвора на хора, които притежават малки количества да бъде заменяно с друг вид третиране на тези хора. Изваждането на проблема като криминален и вкарването на този проблем в здравната система", посочи той.

По думите му като наркополитика западният свят се опитва да замени силната репресия, а при източния модел, към който България по-скоро принадлежи и чийто флагман е Русия, никакви грижи не се полагат за наркозависимите, "те буквално са оставяни да умрат на улицата."

"Най-изненадващото е, че държавите, които либерализират режима на употреба на наркотици, постигат целите на тези, които искат да изкоренят. Например Португалия от 15 години насам не вкарва хора в затвора за това, че притежават каквото и да е наркотично вещество", коментира още Карагегов. "Колкото повече либерализират един режим, толкова повече децата нямат тази мотивация да употребяват наркотици", заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 7 години
не е достатачно не ефективна ....не възможна е по точно.. докато политиците ги продават а МВР ги пази няма смисъл каквито и да е усилия ...а същите политици онищожиха и семсйните цености ,убразованието,здравеопяазването младите не с мотивирани да се образоват да просперират, научиха ги на алчност и мързел жалко за българия жалко за българският народ а имахме много голям потенцилал. КЪСНО ЛИ Е ДА СЕ СПАСИМ. Сигнализирай за неуместен коментар