Друсат ли се децата в училище?

Тестове са наркотици е новата идея на ГЕРБ

01.07.2016 | 12:45
Друсат ли се децата в училище?

Профилактични тестове за наркотици в училище, предложиха от ГЕРБ вчера на заседание в Народното събрание. Целта е справяне с наркозависимостта сред подрастващите. Подробности не бяха обявени, защото предстоят разговори със съответните институции, от които ще зависи реализацията на тази идея, към профилактичните прегледи на учениците да има и такъв тест за наркотици.

"Добре е нещо, когато още е в сферата на идеите да не се хвърля в публичното пространство, а първо добре да се обмисли и да се обсъди от специалистите", препоръча доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Той смята, че такива тестове трябва да се имат предвид няколко нещата – вида на теста, цената и времето, за което те се извършват.

"Тези тестове отнемат време, което не достига. Те са показателни, разбира се не на 100 процента. Но и всеки един ученик като отвори Интернет ще види как могат да бъдат манипулирани тези тестове по един много лесен начин. Има препоръка – да бъде следен този, който е тестуван, къде уринира и как. Сега си представете лекарят или сестрата да ходи и да наблюдава как ученикът уринира", коментира още доц. Киров. Според не е по- добре да се помисли за профилактика на престъпността,както и за значението на семейната среда. 

"За да бъде ефективна една такава мярка, тестовете трябва да бъдат провеждани в училищата и то изненадващо, на случаен принцип, в различно време на годината, на различни групи ученици. Тестовете обикновено засичат някакви следи от употреба, максимум до три месеца назад", заяви доц. Любомир Киров.