Френската гимназия въвежда пропускателен режим с магнитно-дебитни карти

Радан Кънев се обяви против идеята, МОН стартира проверка

30.06.2016 | 18:43 Редактор: Тодор Петров
Френската гимназия въвежда пропускателен режим с магнитно-дебитни карти

От новата учебна година Френската езикова гимназия задължава учениците си да си извадят магнитни карти, за да могат да влизат в сградата. Новият режим се въвежда от 15 септември. Лидерът на ДСБ Радан Кънев се обяви против идеята. 

Освен задължението за карти, гимназията предлага на учениците и още нещо - те да са и дебитни, издадени от една конкретна банка. Това решение провокира острата реакция от страна на Радан Кънев. Министерството на образованието обяви, че започва проверка. Лидерът на ДСБ написа в коментар във Фейсбук: "Моята гимназия не изнудва родителите и учениците да ползват услугите на една банка. В моята гимназия не се влиза с дебитна карта, моята гимназия не е банкомат".

От училището обясниха, че са избрали офертата на банката, защото не се предвижда учениците да плащат каквито и да било такси. Идеята е стипендиите на учениците да се превеждат по тези карти. Ако изберат само магнитна карта, която да не може да се ползва като дебитна, ще трябват да платят еднократно 2 лв.  

От Френската гимназия заявиха, че са получили и други оферти, но тази била най-изгодната. Пропускателният режим пък бил необходим от гледна точка на сигурността. От банката заявиха, че ще излязат с официална позиция по казуса.