Синдикатът на българските учители подкрепи идеята на Герб за наркотестове в училищата

"Полезно е за самите ученици", заяви Янка Такева от СБУ

05.07.2016 | 21:10 Редактор: Мария Аладжова
Синдикатът на българските учители подкрепи идеята на Герб за наркотестове в училищата

Синдикатът на българските учители (СБУ) подкрепя идеята на ГЕРБ за въвеждане на тестове за наркотици в училище, заяви председателят на организацията Янка Такева.

"По отношение на останалата част от тях имаме изключително много притеснeния, че имат много задължения към децата си и към семейството си, но не ги спазват", каза Такева в отговор на въпрос кой е решаващия фактор за премахване на наркоманията в училище.

Тя, подобно на лидера на параламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, посочи, че превенцията е най-важната стъпка за разрешаване на проблема.

Такева застана зад идеята в училищата да бъде въведен задължителен наркотест за учениците: "Това не е лоша идея, изключително важно е. В края на краищата превантивната работа трябва да мине и през един такъв период. Полезно е за самите ученици, за успеваемостта и за личностното развитие на младия човек. Полезно е от всякаква гледна точка да се помогне на семейството и на училището. Както се правят тестове за диабета – болест, взимаща много широки размери в детска възраст, защо да не се направи и за наркотиците. Това също е болест", коментира председателят на СБУ.

По думите ѝ в Синдиката на учителите все още не са получени отзиви „за” или „против” предлаганата мярка.