Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Момчил Дойчев за прехода

Политологът представи новата си книга „Фейсбуквар”

23.11.2015 | 20:37 Редактор: Мария Аладжова
Момчил Дойчев за прехода

Момчил Дойчев коментира резултатите от проучването на Alpha Research, публикувано на 23 ноември 2015 в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

Според проучването на агенцията високите резултати на ГЕРБ показват, че опозиционните партии не успяват да предложат алтернатива на управление. По думите на Дойчев българското общество се е уморило от постоянното политическо противопоставяне и дава доверието си по навик.

Политологът представи новата си книга „Фейсбуквар”.

България

Според Дойчев българското общество е далеч от монолитното – представа, която се породи в годините на прехода. Той го разделя на три групи:

  • - първата група са хората, които най-силно са желаели да се осъществи промяната;
  • - втората група са тези, които се съпротивлявали на прехода;
  • - третата, по думите на политолога, са тези, които са наблюдавали ситуацията отстрани.

До голяма степен зад външната демократична фасада на прехода има крайни олигархични характеристики, каза Момчил Дойчев. Тези характеристики пораждат негативната асоциация на промяната у нас. Според него елитите не са успели да предложат радикална промяна.

 

Още по темата

Европа

Ляв ултралиберализъм – такова определение даде Момчил Дойчев на бежанската политика на немския канцлер Ангела Меркел.

Според него действията на управлението не съответстват с възможностите за приемане на такъв поток от хора. По думите на Дойчев Германия не е успяла да интегрира имигрантите си през последните 50 години. Той отбеляза, че бежанците, спасяващи се от войната в Сирия, са в Турция, докато към Западна Европа се ориентират икономическите емигранти.