Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

М. Владимиров: Eastring е най-смисленият проект спрямо газовия хъб във Варна и Tesla

Газовият хъб във Варна е най-малко възможният проект, прогнозира икономистът

19.11.2015 | 20:43 Редактор: Ирина Георгиева
М. Владимиров: Eastring е най-смисленият проект спрямо газовия хъб във Варна и Tesla

Брюксел одобри енергийните проекти на Балканите - в списъка влизат 108 енергийни, 77 газови, 7 петролни и 3 други проекта за интелигентни енергийни мрежи. Този списък дава права на на идентифицираните проекти да кандидатстват за проектно финансиране за европейски институции и по-специално за инвестиционните банки на ЕС. Това обясни енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите му това означава, че за тези проекти става по-лесно да се осъществят чисто финансово, тъй като доста от тях са доста амбициозни, трудно се финансират и предвиждат печалби. Тоест, ако проектите изглеждаха по-малко вероятни, то сега имат своето икономическо бъдеще, поясни икономистът.

Газовият хъб край Варна

Газовият хъб във Варна е най-малко възможният проект, защото, за да се осъществи трябва да има достатъчно на брой газови хранилища на газ, поясни Владимиров. По думите му в момента е възможно газ да дойде само от Азербайджан през Южния газов коридор, но количествата са крайно недостатъчни, за да се превърнем в регионален център за разпределение на газ.

Eastring

Eastring (природен газ от Словакия) има най-много смисъл от трите газопровода, защото неговата цел е по-скоро да обвърже Западна Европа с Централна Източна Европа, смята Владимиров. По думите му по този начин ще се разреши проблемът, който затрудняваше реверсивните доставки от Западна Европа до момента и обричаше региона на зависимост от само един източник.

Eastring е комбинация от малки междусистемни връзки и разширяване на капацитета на вече съществуващи газопроводи, тоест лесно осъществими и имат чисто финансова логика.

Tesla 

Tesla е чисто лобистки проект, смята Владимиров. Не е тайна, че в него ще участва Австрия чрез OMV, припомни икономистът. Според него те имат директен интерес този проект да се осъществи и там вероятно говорим за намеса на Газпром и за нейното влияние.

Пазарната логика

"Един проект не може да се осъществи, ако няма търсене на газ и няма достатъчно опции за конкуренция. В момента руският газ в региона е най-евтин и най-достъпен. Всички алтернативни проекти ще изискват по-високи цени на газ спрямо сегашните. Друг е въпросът дали се прави икономически или политически избор." - коментира Владимиров.