Петкова информира Шефчович за интерконектора

Допълнителни 315 млрд евро за 3г. в енергийни проекти

10.11.2015 | 15:28
Петкова информира Шефчович за интерконектора

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е информирала вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович за развитието на енрегийните проекти в България и по-специално за интерконектора Гърция-България, съобщи пресцентърът на МЕ с мейл до медиите на 10 ноември.

До края на седмицата ще се обяви датата за подписване на инвестиционното решение за строителство на газовия интерконектор Гърция-България, съобщи по-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В Копенхаген, на срещата с Шефчович Петкова е обсъждала енергийни проекти с българско участие и особено съгласието между акционерите в съвместното инвестиционно дружество ICGB за газовата връзка. Проведени са били срещи с Клаус-Дитер Борхард, дирекция Вътрешен енергиен пазар и с председателя на борда на ECBG Елио Руджери.

 

Допълнителни 315 млрд евро за 3г. в енергийни проекти

"Силно сме загрижени за инфраструктурата, водеща към ЕС .. включително и Южният газов коридор, който постига напредък", каза комисар Шефчович, цитиран от сайта на ЕК.

"Съживяването на инвестициите в енергетиката и особено по стратегическите проекти в Европа е един от приоритетите на Плана Юнкер за инвестиции, стартиран заедно с EIB", каза Шефчович, цитиран от Europa.eu.

Вицепрезидентът на ЕК обяви целта за деблокиране на допълнителни инвестиции от "най-малко" 315 млрд евро за три години.

"Енергийните проекти би трябвало да са най-големият бенефициент от тези 315 млрд евро, които Инвестиционният фонд ще влее в реалната икономика, каза Шефчович.

 

Интерконекторът Гърция-България е част от Южния коридор и ще осъществи пренос на каспийски газ за Европа. Дългият 180 км тръбопровод между Комотини и Стара Загора трябва да осигури доставки на природен газ, за да намали зависимостта от руски газ.

България, Румъния и Унгария биха могли да получават газ не само от тръбопровода TAP от Каспийско море, но и от други източници чрез гръцкия терминал за втечнен газ в Ревитуса /до Атина/.

Проектът е разработен от базираното в София съвместно дружество "Ай Си Джи Би" АД /ICGB/, в което участва БЕХ, Посейдон /DEPA-Гърция и Edison-Италия/ с по 50%. Одобрено е финансиране от около 45 млн евро от ЕС - по-малко от половината от прогнозната цена.

 

Над 200 представители на европейските институции и индустрията, НПО и акционери се събраха на Форума за енергийна инфраструктура в Копенхаген на 10 ноември. Основната тема на дебатите беше Централно и източно европейската и югоизточната газова свързаност /CESEC/. Форумът в Копенхаген ще стане ежегоден, съобщи комисар Шефчович.

/Снимка: пресцентър на МЕ/

Чуйте коментара на Джордж Фтикас за ситуацията в Гърция и отражението й на енергийните проекти пред Bloomberg TV Bulgaria.