Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Георги Милков: ВСС не може да се дисциплинира

5 хил. евро е месечната заплата на член на ВСС

15.05.2015 | 21:23 Редактор: Петко Трухчев
Георги Милков: ВСС не може да се дисциплинира

Пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет и разделяне на съдийска и прокурорска квота. Това задължително трябва да залегне в реформирането на съдебния орган, коментира Георги Милков – председател на НПО-Разград в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков. Според него обаче този парламент няма волята за реформи и го е показал до момента с бездействието си по КТБ. В момента този състав на ВСС е достатъчно дискредитиран,затова промените в Конституцията трябва да бъдат гласувани от депутатите възможно най-скоро и да се прибегне до избор на нов състав на ВСС.

Още по темата

ВСС не може да се справи с вътрешната си дисциплина. Новият орган ще стартира с по-голяма легитимност. Той ще е избран пряко от магистратите, няма да има спуснати от парламента 11 души.

Според Милков магистратите нямат нужда от повече средства, каквито вече поискаха. Повечето пари няма да гарантиран по-независима съдебна система. Юристът посочи за пример някои несвойствени разходи за Съвета, които неправителствените организации са получили по закона за достъп до информация.

ВСС има договор за кризисен PR. Никой не знае с кого е сключен обаче. А се оплакват постоянно, че не им стигат парите. Един член на ВСС получава 5 хил. евро. Отделно разполага със служебен автомобил и шофьор. Само за 7 свои членове ВСС е изхарчил за една година 124 хил. лв. за наеми на жилища.

Още по темата

Днешното повторно отстраняване на съдия Румяна Ченалова от ВСС заради други нейни пропуски в работата й е безсмислено, коментира юристът. Чрез подобни решения съдебният орган излишно демонстрира сериозна работа, е мнението на експерта.

Ченалова ако утре я отстранят отново няма да стане по-отстранена отколкото е в момента.

С подобни действия ВСС само изгражда на Ченалова образ на „светица“, добавя Милков.