Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Росен Христов: Оборудването от АЕЦ "Белене" си е там, но няма как да отиде за Украйна

"Ние се нуждаем от енергийна стратегия", каза бившият служебен министър на енергетиката

21.05.2024 | 20:43 Редактор: Искра Ангелова

Парламентът не събра кворум за днешното второ подред извънредно заседание. В зала се регистрираха 111 народни представители. Председателстващият заседанието Росица Кирова запозна народните представители с разпореждането за днешното извънредно заседание на парламента, което предвиждаше изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране и заместник-министъра на енергетиката за цената на тока.

"Това Народно събрание не може да измисли някакво решение, от цялото си съществуване, освен да докара страната до ръба на конституционна криза, нищо друго не успя да направи. Всяко решение беше с извънредни заседания, за да се дореши или отмени, или да се преработи. Това са хора, които нямат капацитет да се справят с тези проблеми. Колкото по-бързо това Народно събрание приключи съществуването си, толкова по-добре за страната", каза бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му бюджетът не е бездънна яма, от която "ние вземаме" постоянно.

"Пари липсват по няколко причини - едното е, че приходите, които се очакваш да постъпят, ги няма. Прогнозите за емисиите се оказаха надценени. Няма приходи по това направление. Другото, за което не се говори, е "Лукойл". Той беше голям вносител във Фонда, тъй като ползваше руски нефт. Тук говорим за десетки милиони, трябваше да бъдем политически коректни. Бием се в гърдите какви сме европейци, но никой не мисли, че тези приходи от Фонд "Енергийна сигурност" изчезнаха", допълни Христов за Bulgaria ON AIR.

Според него няма политическа воля, за да се вземат правилните решения.

"Цената на тока за битовите потребители е по-ниска от себестойността ѝ. Цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" е от порядъка на 60-70 лв на мегават часа. Във въглищните централи говорим за 300 лв. и отгоре, зависи от цената на емисиите. Когато се мисли на парче и няма енергийна стратегия, ти правиш ефект по цялата верига. Така че сега малко ще провлачим крак, докато минат изборите, после да му мисли този, който дойде на власт", коментира бившият министър.

Той е категоричен, че ние се нуждаем от енергийна стратегия.

"Ние винаги плащаме сметката, ако не е днес - то ще е края на годината, ако не е тогава, то ще е другата година. А оборудването от АЕЦ "Белене" си е там, направихме инспекция с журналисти. То е в перфектно състояние, всичко си е там по списък. Но се съмнявам, че може да го продадем на Украйна, защото за да се построи атомна електроцентрала, производителят на оборудването винаги е въвлечен, а това в Украйна няма как да се случи, тъй като са във война. А втори Чернобил не искам", поясни Росен Христов.

Бившият служебен министър на енергетиката увери, че у нас минава и неруски газ, като той е от САЩ и Норвегия.

"Целта е пари да не отиват в Русия, за да финансират с тези пари войната. Лесно се намира доставчик на неруски газ", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.