Без съдебна реформа няма инвестиции

Само за последните 7 години чуждите инвестиции у нас са намалели с близо 8 млрд. евро

14.05.2015 | 16:20 Редактор: Васил Детелинов
Без съдебна реформа няма инвестиции

Без съдебна реформа няма инвестиции. Около тази теза се обединиха представители на изпълнителната и законодателната власт, както и дипломати, които участваха в конференция, посветена на съдебната реформа. Те се съгласиха и че е необходима промяна на българската конституция. Форумът бе организиран в Софийския университет от Американската търговска камара в България и Френско-българската търговска и индустриална камара.

Само за последните 7 години чуждите инвестиции у нас са намалели с близо 8 милиарда евро. Така през миналата година те са били едва 1 милиард и 300 милиона евро отчете американският посланик Марси Рийс. Причината - финансовата криза и корупцията у нас. Затова дипломатът смята, че съдебната реформа може да промени негативните цифри и инвеститорите да дойдат в България.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който пръв заговори за гнилите ябълки в съдебната система, заяви, че проблемът на правосъдието у нас идва от независимостта на магистратите и даде препоръка - те, а не Народното събрание, да избират членовете на ВСС. 

Вицепремиерът Меглена Кунева увери дипломатите, че този път страната ни ще успее да реформира съдебната система. От бързината на тази реформа ще зависи и членството ни в Шенген. 

Правосъдният министър Христо Иванов обясни, че си представя съдебната реформа с нов модел на ВСС, бързи и ефективни съдебни процеси и електронно правосъдие.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска въвеждане на единен държавен изпит за юристите. Според него висшите учебни заведения в България не дават еднакво ниво на образование.