България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ив. Иванова: Натискът за съдебна реформа ще дойде от гилдията, а не от управляващите

Необходима е съдебна реформа и то чрез промени в Конституцията за разделянето на ВСС или запазването му само за съдии, категоричен е директорът на Правната програма на Отворено общество Иванка Иванова

13.05.2015 | 11:26 Редактор: Радослава Димитрова
Ив. Иванова: Натискът за съдебна реформа ще дойде от гилдията, а не от управляващите

Има много силна съпротива за промените в Конституцията за разделяне на Висшия съдебен съвет на политическо ниво, но магистратите ще настояват за тяхното осъществяване. Това заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер директорът на Правната програма на Отворено общество Иванка Иванова. По думите й поведението на ВСС в момента е недопустимо и подронва авторитета на всички хора, които работят в системата, защото позволява извършването на незаконни действия. Според нея е необходима независима магистратска общност, която да бъде коректив при вземането на такива решения.

Иванова посочи още, че в момента ВСС не отговаря на европейския стандарт относно състава си. Първият проблем е твърде голямата парламентарна квота в съвета, което го прави политически зависим. Вторият проблем е, че само една четвърт от съдите, които вземат кадровите решения, са избрани от самите съдии. Тя обясни, че проблемът е структурен и затова промените в Конституцията са наложителни.

Голяма част от политическите приоритети на България като членството в Шенген и еврозоната няма да могат да бъдат реализирани, ако не бъде направена една истинска съдебна реформа, заключи директорът.