България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Машините учат по-бързо от нас, но ние трябва да предложим нещо повече от тях

"Светът, какъвто го познаваме, много бързо ще се промени", каза Мария Тодорова

21.05.2024 | 12:16 Редактор: Деси Николова

София посреща творците на бъдещето във второто издание на фестивала "ShapeShift" от 31 май до 2 юни. 

"В тази поредна година задаваме един много важен въпрос, който е "Прекалено ли е да мечтаем за утопия?". Този въпрос е провокиран от последните събития, които се случват около нас през последните две години. Бихме искали да изследваме защо при цялата технологична ситуация, която се случва в последните 20 години, бързия темп на развитието на науката и това как нашият свят еволюира, какво се случва с нас хората и защо се стига до събития, които напомнят едни други от преди 80 години", каза основният куратор и създател на фестивала "ShapeShift" Мария Тодорова в студиото на "България сутрин".

По време на фестивала ще има и панелна дискусия, на която ще бъде обсъден въпросът "Накъде вървим ние като хора?".

Тодорова отбеляза и тревожната тенденция с хода на технологията - тя да ни разделя.

"За съжаление, в момента виждаме тенденция, в която технологията всъщност разделя обществото - не само в България, а в целия свят има една такава линия, в която се сблъскват много крайни мнения, което мен ме притеснява. Както миналогодишният космолог каза, че цялата иновация, която се случва и цялата рационалност на науката, всъщност ние непрестанно се сблъскваме с ирационални мнения, което е странно, на фона на бързото развитие на науката, изкуството и технологиите в днешно време", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Тодорова всеки човек ще трябва да се научи да се адаптира към новостите в технологиите, изкуствения интелект и напредващата наука.

"Всеки един от нас трябва да учи повече, да бъде повече информиран, трябва да бъде любопитен и готов да се трансформира. Светът, какъвто го познаваме, много бързо ще се промени. Работата, която имаме, начинът, по който работим и общуваме се променя по-бързо, отколкото очакваме. Все още нещата са леко незабележими, но действително всичко е на бързи обороти. За да имаме място като хора утре, трябва да предложим нещо повече от това, което машините могат да предложат, а те учат доста по-бързо от нас", подчерта събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.