Български камиони отново блокирани на Кулата

В същото време Алексис Ципрас е в Техран, където преговаря за внос на петрол

08.02.2016 | 09:36 Редактор: Мария Аладжова
Български камиони отново блокирани на Кулата

Гръцките фермери затвориха границата с България и днес. Допускат се само леки коли и автобуси. 

"До вчера функционираше негласното споразумение между нас, областния управител на Серес и протестиращите фермери, всеки ден да се отварят т. нар. прозорци, които да позволяват определен брой камиони да преминават и в двете посоки", поясни министърът на транспорта Ивайло Московски в ефира на БНР.

По думите му образувалата се колона на границата през "Промахон" е с дължина 6-7 км.

За водачите са били докарани химически тоалетни, вода и храна.

Проблемът не е двустранен, между България и Гърция, има блокиран европейски коридор и Европейската комисия разполага с по-голям инструментариум да въздейства върху този процес, каза още Московски.

Той увери, че българското правителство ще положи усилия да предяви пред гръцката страна и Брюксел нанесените на превозвачите щети. В петък собствениците на засегнатите компании се оплакаха, че губят по 150 евро с всеки ден, в който закъсняват да доставят стоката си. 

От гръцка страна заявиха, че не могат да повлияят на фермeрите. Въпреки масовото недоволство, гръцкото правителство не е направило стъпки за решаването на проблема. Протестиращите от своя страна твърдо заявиха, че не са склонни да преговарят и настояват исканията им да бъдат незабавно изпълнени. 

Докато премиерът Ципрас е на посещение в Техеран, откъдето се надява да издейства възобновяване на вноса на ирански петрол на изгодни цени, фермерите отново блокираха за часове основната магистрала от Солун за Южна Гърция.