Гръцките фермери блокират транс-европейски коридор

Ситуацията на границата с Гърция е извънредна, посочи министър Ивайло Московски

06.02.2016 | 10:31 Редактор: Ирина Георгиева
Гръцките фермери блокират транс-европейски коридор

Гръцките фермери затварят не само границата между България и Гърция, а блокират транс-европейски коридор, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред Нова телевизия. Той съобщи, че България е сезирала ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц.

Още по темата

Ситуацията на границата с Гърция е извънредна, посочи министър Московски. Той отбеляза, че и преди се е случвало по това време на годината да се блокира границата по същия начин от недоволни фермери.

"Към последните часове информацията е, че до 03:00 часа са пропускани от двете страни тежкотоварни автомобили, над 100 ТИР-а са преминали двупосочно през границата. След 03.00 часа отново е била затворена, а леките автомобили не са били ограничени при преминаването си", каза още министър Московски, цитиран от Агенция "Фокус".

Транспорният министър заяви, че много трудно се е получила среща с официални представители на властта в Гърция. Той съобщи, че българските власти са успели да разговарят с областния управител на град Серес.

"Това, което каза той е, че стачката е извън рамките на техния закон и те нямат контрол над ситуацията. Официалните власти не могат по никакъв начин да го контролират. След като ми беше обяснено това, аз помолих да ми уреди среща с протестиращите", добави министърът на транспорта.

Нужно е да се обезпечи колоната от гръцка страна, защото от българска страна е направена изключително добра организация, посочи министър Московски. По думите му осигурена е дежурна линейка и пожарна, достатъчно храна, вода и химически тоалетни, докато от гръцка това не е направено, въпреки че преди 2 дни е отправен апел към техния Червен кръст - той не се е отзовал.

"Имаме готовност от българска страна, ако от гръцка страна не се организират, да пуснат нашите колеги от българска страна да доставят необходимата вода и храна. Ако днес гърците не успеят да се организират, ще дадат възможност на българските екипи да доставят храна, вода и химически тоалетни ако е необходимо", уточни министър Московски. 

По думите му в колоната, която вчера е била образувана на ГКПП „Кулата”, поне половината от тежкотоварните автомобили са били полски, унгарски, чешки и румънски. Той доабави, че това не е двустранен проблем само на нашите две държави.

От ГД"Гранична полиция" уточняват, че през ГКПП Кулата – Промахон и ГКПП Илинден – Ексохи не се пропускат товарни автомобили към  часа.  Леки коли и автобуси преминават през пунктовете. През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален.

По неофициална информация, получена от служители на гръцките гранични власти, е възможно от 12 часа днес до 12 часа на 7 февруари да бъдат блокирани от гръцка страна пунктовете Кулата – Промахон, Илинден – Ексохи и Маказа.