Границата с Гърция отворена за коли и автобуси

Блокадата на границата продължава за камиони

05.02.2016 | 08:46 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Леки автомобили и автобуси се пропускат през всички пунктове на границата с Гърция*, съобщиха от МВР. Товарните автомобили преминават през граничния пункт Илинден – Ексохи.

През ГКПП Кулата – Промахон не преминават товарни автомобили в двете посоки. Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален.

В края на януари гръцки фермери започнаха протест на българо-гръцката граница. Недоволството им е срещу промените в законите за пенсиониране и промяната в данъчното облагане. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че е готов да преговаря с тях, като подчерта, че законовите промени са част от споразумението с кредиторите.

И днес се очакват блокади по българо-гръцката граница. Протестът ще продължи 12 часа от 10 сутринта до 22 ч. вечерта и отново ще бъдат блокирани магистрали и ключови пътни артерии в страната.

Българският премиер Бойко Борисов е разговарял с гръцкия си колега Алексис Ципрас по време на срещата, посветена на Сирия в Лондон. Борисов е гръцките власти да се намесят и да прекратят недопустимата блокада при граничната зона между България и Гърция, която нанася тежки щети на българските превозвачи и на българската икономика. Това заяви българският посланик във Великобритания Константин Димитров, цитиран от Фокус. По думите му рецидивът на този тип блокади не би трябвало да бъде приеман за непоправима даденост, а напротив - правителствата са за това – за да осигуряват потока на хора и услуги, нормалното протичане на бизнеса, особено между държави съседки, приятелски и най-вече членки на ЕС. Димитров уточни, че Алексис Ципрас е приел доводите на българския премиер, но отказа да даде повече подробности

*Информация към 8.00 часа