Меглена Кунева е новият министър на образованието

Депутатите я подкрепиха със 106 гласа, 66 не я искат

03.02.2016 | 15:46 Редактор: Мария Аладжова
Меглена Кунева е новият министър на образованието

Народните представители избраха Меглена Кунева за министър на образованието. Депутатите гласуваха със 106 гласа "за", 66 "против" и 31 "въздържал се". 

Вотът на Реформаторския блок е 13 "за“ и 1 против. От Патриотичния фронт двама гласуваха "за“, двама против, а 13 се въздържаха. По-голямата част от Български демократичен център гласуваха "за", като от тях трима се въздържаха. Атака гласува с пет гласа "против". 9 народни представители от АБВ се въздържаха. Три гласа "за" и двама "въздържал се" дадоха независимите депутати.

Парламентът освободи досегашния, заемащ поста - проф. Тодор Танев

До избора на Кунева се стигна след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска оставката на проф. Танев заради скандала с готвените от МОН учебни програми по лиетратура и българска история. 

В мотивите си министър-председателят посочи, че в министерството имало системно проявяващи се проблеми, които налагат поемането на ресора от друг. 

Кандидатурата на Меглена Кунева бе изнесена от съпартийците ѝ в Реформаторския блок. Предложението на реформаторите не бе подкрепено от гражданския съвет на партията.

По време на дебатите екс лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че в страната ще има предсрочни парламентарни избори, ако Кунева не бъде избрана.

Номинацията ѝ не бе подкрепена от Михаил Миков, който заяви, че подобен избор "ще продължи да генерира нестабилност в България".