Местан прогнозира предсрочни избори, ако не изберат Кунева

В управляващата коалиция има раздор, категоричен бе екс лидерът на ДПС

03.02.2016 | 14:39 Редактор: Мария Аладжова
Местан прогнозира предсрочни избори, ако не изберат Кунева

Няма никакво съмнение, че ако предложението на премиера се бламира днес, то изходът от парламентарната и правителствена криза, които ще последват, е незабавен предсрочен вот. Това заяви отлъченият от ДПС депутат Лютви Местан по време на дебатите за назначаването на Меглена Кунева за нов просветен министър.

Според Местан избирането на Кунева ще илюстрира, че заради липсата на реалната опозиция, в управляващата власт има раздор.

 „Не допускам да таите в себе си илюзия, че е възможно да се отключи процедура за предложение от Бойко Борисов за друг образователен министър. Такова нещо в нормална европейска демокрация не съществува. С гласовете си „против” и „въздържал се”, днес Вие ще бламирате не Меглена Кунева, а самия премиер. Повторно негово предложение ще е предложение на вече бламиран министър-председател”, посочи Местан, цитиран от "Фокус". „Отговорът на въпроса, защо все пак е възможна тази игра на вътрешно-управленска опозиционност е ясен. Няма я истинската опозиция и това отваря възможности за вътрешно-опозиционни маневри на част от управляващите партии. Аз и петимата колеги, които са с мен, няма да участваме в тази игра”, допълни той.

По думите на Лютви Местан, той няма да подкрепи с гласа си кабинет, който след излизането на ДСБ е изгубил своята политическа легитимност. Според него, днес същинският политически въпрос е не дали Меглена Кунева ще бъде избрана за министър, а с колко гласа.

„Ако след гласуването на таблото лъснат гласове „за” по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство това ще бъде цифровият израз за тежкото им самопризнание, че кабинета „Борисов 2” и партиите е от управляващото мнозинство, са загубили своята управленска легитимност”, коментира още Местан. „България има нужда от нов парламент, който да излъчи нов кабинет, с ясен европейски профил и свободен от задкулисни зависимости, които да задушават него и българския народ”, допълни той.