Местан остава в политиката

Не смятал декларацията в подкрепа на Турция за гаф

07.01.2016 | 12:58 Редактор: Мария Аладжова
Местан остава в политиката

На първата си пресконференция в столицата след решението на Централния съвет на ДПС да го освободи от поста и партията на 24 декември 2015 Лютви Местан заяви на 7 януари че остава в политическия живот на страната. Към него се присъединяват още петима депутати, отлъчени от ДПС.

Той няма да прави партия, остава в парламента като независим.

Местан бе свален от председателския пост в ДПС след реч на почетния председател на партията Ахмед Доган от 17 декември. В нея Доган критикува декларацията, прочетена от Местан в Народното събрание по-рано през ноември, в която подкрепя турската позиция в инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24 над сирийската граница.

Самолетът бе свален от турските ВВС заради навлизане във въздушното пространство на Турция. Русия отрече.

Лютви Местан говори пред пресата за втори път след освобождаването си от ръководството на партията на Бъдни вечер и ден след като МВнР обяви, че "отношенията България-Турция не зависят от съдбата на един или друг политик".

 

Още по темата

На пресконференцията в БТА на 7 януари Местан определи публичния образ на ДПС като "минно поле".

Според него то носи образа на "етнокорпоративна олигархична партия на руските интереси".

"Опитах се да разминирам това поле с последователна политика на евроатлантизъм, защото знаех, че с тези подводни камъни ДПС няма да бъде легитимиран представител на властта", каза Местан пред медиите в БТА.

Той обясни, че не смята за гаф декларацията в подкрепа на свалянето на руския самолет Су-24 от турските ВВС.

"Декларацията е написана в една от стаите на парламентарната група в Народното събрание и при написването ѝ там имаше достатъчен брой колеги, включително и депутатите на сегашната тричленка, която управлява ДПС."

Бившият лидер на ДПС не беше допуснат до извънредното заседание на партията на 24 декември в София, но и тогава беше в Кърджали.

"Няма да бъда уплашен", каза Местан, с което повтори отчасти изявлението си от 25 декември.

"Ще продължа да отстоявам тези политики, защото смятам, че България има нужда от категорично ясно национал-демократично направление, което да осигури евроатлантическото бъдеще на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление ще вижда в мое лице партньор. ,

Оставам в политиката.

Не мога да бъда изключен от идеите си", заяви той.

В заключение на изявлението си Местан каза, че "българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО".