Митов: Отношенията между България и Турция не зависят от партия или политик

Външният министър разкритикува Местан за това, че се е обърнал за закрила към посолството на Турция

06.01.2016 | 10:20 Редактор: Ирина Георгиева
Митов: Отношенията между България и Турция не зависят от партия или политик

Двустранните отношения между България и Република Турция не могат да зависят от политическата криза в една или друга българска политическа партия, или от действията на български и турски политик. Това заяви външният министър Даниел Митов за bTV по повод събитията около ДПС. Той подчерта, че поддържането на ефективни отношения с Турция е важно за страната ни.

"Отношенията между България и Турция имат дългогодишен и сложен характер. Минали са през различен характер на развитие и трябва да се пазят. Народите са съседи от векове и имаме общи интереси като трябва да си пазим отношенията и те са прекалено важни, за да зависят от съдбата и действията на един или друг политик или посланик. На второ място отношенията ни имат здрава и стабилна основа. Имаме си разговори по много теми. Като страни-членки на НАТО и България, и Турция имат общи военноотбранителни интереси. Турция води разговори с ЕС." - поясни министър Митов.

България има много теми за разговор с Турция, свързани с инфраструктурни, транспортни проекти, икономика, добави външният министър. По думите му българската дипломация е направила всичко възможно, така че двустранните отношения да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в една българска политическа партия.

Министър Митов разкритикува Местан за това, че се е обърнал за закрила към посолството на Турция.

"Когато г-н Местан се обърнал за закрила в посолството на Република Турция този въпрос влиза в по-различен режим на отношения и става въпрос на двустранни отношения. Аз не мога да си обясня поведението на един български политик, който търси закрила в чуждо посолство. Всички политици имаме задължението да пазим образа на държавата си. За мен е абсолютно неразбираемо действието на Лютви Местан, който в интерес на истината му е осигурявана охрана в продължение на години, платена от българския данъкоплатец. Не знам да съществува каквато и да е заплаха в неговата сигурност към момента." - отбеляза Митов.

Не може партия да се превръща в посредник между две правителства, категоричен е външният министър. Той съобщи, че е призовал турския посланик у нас.

"Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на един посланик, който си позволява поведение, което общественото мнение в България възприема като намеса във вътрешните ни работи. Затова съм го призовал по съответния начин да направи необходимото, за да преодолее това възприятие." - обясни министърът на външните работи.

/Снимка: Архив/