България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Гълъбов: Тепърва ДПС ще трябва да избере посока, към която да се движат

Ситуацията в ДПС няма да се отрази пряко върху управлението, отбеляза политологът

31.12.2015 | 10:40 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Гълъбов: Тепърва ДПС ще трябва да избере посока, към която да се движат

Има проблем с демократичността на взимане на решение в ДПС. Това коментира политологът проф. Антоний Гълъбов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, по повод изказването на ДПС от 30 декември, че посолството в Турция е оказвало натиск върху партията и заради това се е стигнало до отстраняването на Лютви Местан. 

"От една страна очевидно е че става дума за много бърза, много рязка и очевидно не следваща някакви вътрешни дискусии и процедури форма на отстраняване на председателя на партията. Новоизбраните са председатели и се чувстват в много особена ситуация. Очевидно имат нужда бързо да възстановят равновесието в партията, а от друга страна поддават доста срамни сигнали и по същество подобно твърдение би могло да доведе до дипломатически скандал." - обясни политологът.

ДПС ще трябва да промени стратегията си на позициониране, смята проф. Гълъбов. Неговите очаквания са, че ДПС ще се опита да запази по-голяма дистанция от ГЕРБ и едновременно с това да не се доближи прекалено много до БСП.

"Става дума за вътрешно пренареждане на ръководството на ДПС и предстои да се види доколко това пренареждане има политически смисъл или има други интереси."

Ситуацията в ДПС няма да се отрази пряко върху управлението, отбеляза политологът. Според него ДПС ще търси нов образ и ще се опита да се противопостави на досегашния модел, наложен от Местан, така че ГЕРБ ще трябва да положи още усилия за водене на преговори и постигане на споразумение.

"Процесите нито в ДПС, нито в РБ са придобили завършен вид. Все още предстои развитие и постигане на равновесна точка. Към сегашния момент можем да кажем, че в ДПС тепърва ще трябва да изберат посока, към която да се движат нещата. В рамките на РБ трябва да се изясни тези пет политически формации готови ли са да формират единен политически субект или ще останат в състоянието си на предизборна коалиция." - коментира проф. Гълъбов.

Политологът не смята, че предстои създаването на нов политически субект през 2016г. По думите му Местан и останалите депутати, които го последваха нямат възможността да създадат политически субект, който да има присъствие в НС - според правилника и дейността на Парламента това не е възможно.

Вътрешните процеси в ДПС не са определени от някакво противопоставяне меджу Русия и Турция, смята проф. Гълъбов.

"Корпоративни интереси. Става дума за пари, за влияние и в известен смисъл изземване на доминиращата роля на Доган от страна на бившия вече председател на ДПС." - добави проф. Гълъбов.

Това, което е наистина различно в края на тази година е нарастващата агресия на руската пропаганда, коментира политологът.