ДПС: Никога не е ставало въпрос за избор между Турция и Русия

Хасан Азис е новият областен председател на ДПС в Кърджали

30.12.2015 | 19:54 Редактор: Ирина Георгиева
ДПС: Никога не е ставало въпрос за избор между Турция и Русия

Председателският съвет на ДПС излезе с официална позиция по повод процесите, които се случват в партията от последните дни. В нея е посочено, че действията и решенията им "след знаковото слово на Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, което беше ключово послание към политическото ръководство на ДПС за гарантиране и запазване на политическата стабилност в региона и сигурността на Република България, е в изпълнение на желанието ни за връщане на нещата в хода на политическата нормалност."

Според съпредседателите на ДПС никога не е ставало въпрос за избор между Турция и Русия.

"Настоятелно напомняме, че афишираният от някои среди алтернативен избор Русия или Турция е манипулативна подмяна на основния политически смисъл на посланието! Защото именно поставянето на подобен избор води до разделяне, противопоставяне и конфронтация и всички рискове, които следват от това за Балканите." - се посочва в позицията. 

На избирателите на ДПС не трябва да се прави подобен избор, подчинен на една погрешна и несъществуваща политическа теза. 

В изявлението е посочено, че ДПС ще продължи стратегическите си партньорства с Турция и другите страни от региона, както и ще подкрепи усилията на Анкара за пълноправно членство в ЕС.

"Няма да допуснем създаването на кризисна ситуация нито в структурите на ДПС, нито в обществено-политическото пространство." - подчертават от Председателския съвет на ДПС.

Същевременно стана ясно, че временното изпълнение на функциите на председател на областния съвет на ДПС Кърджали са възложени на зам. областния председател Хасан Азис, поради неприсъствието на областният председател на ДПС Кърджали на поредни заседания, до решение на ЦОБ на ДПС.


Официалната позиция на Председателския съвет на ДПС гласи:

През последните дни вниманието на цялото общество е съсредоточено върху процесите, които се случват в ДПС , като една от водещите политически партии в  България. 

Процеси, които бяха провокирани именно от ясното ни съзнание за отговорността, която носим както пред нашите членове и избиратели, така и към цялото общество. 

Всяко наше действие и решение, след знаковото слово на Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, което беше ключово послание към политическото ръководство на ДПС за гарантиране и запазване на политическата стабилност в региона и сигурността на Република България, е в изпълнение на желанието ни за връщане на нещата в хода на политическата нормалност. 

Ние доказахме, че можем да се коригираме и самокоригираме, когато е нарушена философията, смисъла и ролята на ДПС. 

Категоричният ни избор е за мира, стабилността и сигурността, а не на дестабилизацията и конфронтацията. Защото етно-религиозните малцинства на Балканите биха били сигурните жертви на такъв избор. 

Настоятелно напомняме, че  афишираният от някои среди алтернативен избор Русия или Турция е манипулативна подмяна на основния политически смисъл на посланието! Защото именно поставянето на подобен избор води до разделяне, противопоставяне и конфронтация и всички рискове, които следват от това за Балканите.

Избирателят на ДПС не трябва да бъде принуждаван да прави подобен избор,  подчинен на една погрешна и несъществуваща политическа теза. 

ДПС ще продължава своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона в дух на запазване и развиване на евроатлантическите ни и европейски ценности. Продължаваме да подкрепяме усилията на Република Турция за пълноправно членство в Европейския съюз.

Няма да допуснем създаването на кризисна ситуация нито в структурите на ДПС, нито в обществено-политическото пространство. 

Решения на ДПС са в съответствие на Устава и програмните документи на партията, подвластни единствено на неизменния демократичен принцип за взимането на тези решения - структурите имат волята и правото да определят политиката, която ще правят и следват, съобразно философията на ДПС и нашите фундаментални ценности.