Борисов направи първи коментар след разцеплението в ДПС

Премиерът определи като "абсолютни внушения" това, че чрез ДПС има спор за отношенията на страната ни с Русия и Турция

30.12.2015 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов направи първи коментар след разцеплението в ДПС

Министър-председателят Бойко Борисов направи първи коментар след разцеплението в ДПС. Той определи като "абсолютни внушения" това, че чрез ДПС има спор за отношенията на страната ни с Русия и Турция. Премиерът коментира, че през последните дни "много маски" са паднали и се видяло, че действително има интерес към вътрешната ни политика - да има възможност да ѝ се влияе от страна на Турция.

"Някой да казва, че защото водим балансирана политика, сме подвластни на една или друга политика на Русия, е не само голяма глупост, но и несправедливо." - подчерта премиерът.

Борисов благодари на турския премиер Давутоглу за разбирането и за това, че нито вицепремиерът, нито въшният министър на Турция, които трябваше да дойдат на посещение у нас в събота, са го направили. 

"Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело много лошо от правителството и българите като цяло като народ."- поясни Борисов.

"Искаме и с двете държави да имаме приятелски взаимоотношения. Аз съм си избрал и това ми е призванието да си защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин. Така че думата "между" или "кое да се избира" въобще не стои на внимание. Ние сме си избрали пътя. Ще се надявам Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой може да ни повлияе. Не, на нас може да ни влияе ЕС."- посочи Борисов пред журналисти." - добави Борисов пред журналисти.

Външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, на ниво външни министри, на ниво премиери и президенти, подчерта премиерът.

"Мисля, че към момента, когато те са ни помагали с бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна." - коментира още Борисов.

Още по темата

По повод твърденията, че бившият лидер на ДПС Лютви Местан е потърсил сигурност в резиденция в Турция, премиерът заяви, че не е говорил с него.

"Той има охрана от Националната служба, която не е по-малко от моята, така че не знам от какво се притеснява. В ежедневните са контакти посланници идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутатит много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа." - добави Борисов.