Евродепутати: Европа няма обща политика за мигрантската криза

По данни на Евростат 200 милиона са емигрантите по света

12.10.2015 | 16:06 Редактор: Васил Детелинов
Евродепутати: Европа няма обща политика за мигрантската криза

Европейският съюз няма единна политика за решаването на мигрантската криза. Около тази позиция се обединиха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки на дискусия за европейската външна политика в бежанската криза на стария континент. По данни на Евростат над 60 милиона души от цял свят виждат по-добър живот в границите на Европейския съюз.

Европейският съюз остава най-притегателният икономически гигант за емигранти от целия свят. Евродепутатът Андрей Ковачев смята, че Европа винаги е готова да помага при бедствия и кризи, но няма единна политика за сигурност и за справяне с конфликти като тези в Близкия Изток и Африка.

Конфликтът в Сирия може да се реши само по мирен път, с преговори, смята Андрей Ковачев. Според Ангел Джамбазки войната ще приключи с разделянето на Сирия. Мирът обаче няма да спре мигрантите. Джамбазки вижда като причина за нестабилността в Близкия изток –полезните изкопаеми.

По данни на Евростат 200 милиона са емигрантите по света, напуснали родината си по икономически причини или военни конфликти.

Репортаж на Васил Детелинов.