Спешно се създава Бюро за връщане на нелегални имигранти към FRONTEX

Преди края на 2015г. ЕК ще представи нов проект за колективна охрана на външните граници

08.10.2015 | 18:25 Редактор: Ирина Георгиева
Спешно се създава Бюро за връщане на нелегални имигранти към FRONTEX

Спешно се създава Бюро за връщане на нелегални имигранти към FRONTEX. За това се споразумяха министрите на вътрешните работи от ЕС, съобщи БНР. Преди края на 2015г. ЕК ще представи нов проект за колективна охрана на външните граници. 

"Ние сме на кръстопът – дали управлението на границите да остане национална отговорност или тя да бъде споделена."- обясни комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитирано от БНР.

Идеята е подкрепена с голямо мнозинство от министрите. Позицията на българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е, че трябва да бъде намерен правилният баланс между колективните действия и националния суверенитет при граничното управление. 

За да се увеличи броят на експулсираните нелегални имигранти, Съветът поиска от Комисията бързи механизми за проследяване и залавяне на лицата чрез обмен на информация и пръстови отпечатъци по Шенгенската компютърна система, Визовата информационна система и системата ЮРОДАК. 

Правителствата са обещали още 670 европейски експерти по убежището, които да помагат за т.нар.“горещи точки“ за регистрация на бежанците в Гърция. Центровете ще заработят до 10 дни.