Борисов не изключва актуализация на бюджета

Условието е такава да бъде предложена от финансовия министър Горанов

02.09.2015 | 16:38 Редактор: Мариета Иванова
Борисов не изключва актуализация на бюджета

Наред с отчетите за по-добро изпълнение на заложените приходни цели за 2015, премиерът Бойко Борисов заговори за актуализация на бюджета. Той призна, че такава ще има, ако бъде предложена от финансовия министър Владислав Горанов, предава Investor.bg.

"Ако финансовият министър ми предложи, ще има актуализация, ако не ми предложи – не“, каза той след настоятелно питане от страна на Корнелия Нинова от БСП дали ще се променя бюджетът за тази година.

В края на месец август в интервю пред в. Капитал финансовият министър Горанов посочи, че за него е  "много важно максимално бързо да консолидираме дефицита”. Той също така допълни, че ще настоява „всеки лев отгоре да отива за свиване на дефицита и намаляване на дълга."  

Според неговите разчети към края на годината преизпълнението на заложените в бюджета приходни цели може да достигне 1% от БВП или 800 млн. лева. По думите му 90% от повечето постъпления са от по-добрата събираемост, тъй като структурата на бюджета не предполага да бъдат събирани толкова приходи и те реално се взимат от сивия сектор.

В същото време премиерът се похвали, че приходните агенции работят много по-добре, за което имало достатъчно информация.

"Направихме всичко възможно да се подобри благосъстоянието на хората. 100 милиона отидоха за пенсионерите за Коледа и Великден, над 100 милиона за тютюнопроизводителите, 100 милиона да ремонтираме участъците от магистралите, които не бяха построени от нас и още пари за общините, без значение дали са наши, или на БСП и ДПС“, каза Борисов.

Само КЗК може да каже дали има картел, който държи цените на горивата високи, каза още Борисов по време на първия за новия политически сезон блиц контрол.

Премиерът призова депутатите да подкрепят пакета от законови промени, които финансовото министерство ще внесе в началото на септември, за да има по-добър контрол над данъчните складове и акцизните стоки.

Според него, ако поправките станат факт, ще се спестят милиони лева в следващите месеци, които ще отидат в бюджета.

"От няколко месеца сме започнали действия и те са концентрирани основно в звеното за борба с контрабандата и се видя, че почти във всички сфери има несъвършенства, така са направени законите, че на практика има много неефективни дейности", коментира премиерът.

От думите на Борисов стана ясно още, че с актуализацията на бюджета ще бъдат заделени средства за ремонта в Полша на 26 – 27 руски изтребители МИГ.

За ревизия на планираните средства в бюджета за годината и увеличаване на парите за МВР и отбрана с цел справяне с битовата престъпност и миграционния натиск заявиха, че ще настояват през новия политически сезон от Патриотичния фронт.