Михаил Миков: За нас изборите не са боксов мач

Хвърлените домати по парламента материализират излъганата надежда на българите, коментира лидерът на БСП

02.09.2015 | 13:16 Редактор: Мариета Иванова
Михаил Миков: За нас изборите не са боксов мач

Лидерът на БСП Михаил Миков разтълкува хвърлените домати срещу парламента като материализиране на излъганата надежда на българите.

„Началото на четвъртата сесия има един знак, който показва отношението към Народното събрание. Посрещнати бяхме с домати - това е израз на отношение към НС, което материализира излъганата надежда на българите”, се посочва в декларация на  ПГ на "БСП лява България", прочетена от лидера на БСП Михаил Миков, съобщи Агенция Фокус.

Припомняме, че Николай Колев-Босия изпълни заканата си да атакува Народното събрание с домати след края на депутатската ваканция.

"За нас изборите не са боксов мач”, коментира Миков. – „Знаем, че многото етнически партии предпочитат спортните сравнения. Това докара българските граждани да имат недоверие в централната и местната власт. В изборите има все по-малко политика и все повече мускули и атракция. На тези избори гражданите ще могат да преценят не само за кого да гласуват, а за каква политика да гласуват, за да имат бъдеще техните деца”, се посочва още в декларацията на социалистите.

Миков посочи, че година след идването на власт на втория кабинет на Борисов, принципите на управляващата коалиция „продължават да се неясни за никого”.- „Тази есен ще продължи да бъде така сигурно. Това не може да издига авторитета на НС", коментира  лидерът на социалистите.

Той разкритикува предприетите стъпки за реформа в социалната система, коментирайки че увеличаването на възрастта за пенсиониране до 67 години за мъжете и 65 и жените не съответства на продължителността на живота. Миков посочи възраженията на социалистите и срещу разделянето на финансирането в здравеопазването чрез прилагането на принципа на социално значими и други заболявания.

„Очакваме с нетърпение ангажимента на министър Калфин да бъде изпълнен и да се гледа стратегията за борба с демографската криза на правителството този месец”, коментира Миков.

По повод реформата в образованието той коментира, че „не може оскъдните ресурси да се пренасочват и към частните училища”.

"Беше обещана реформа в енергетиката - изрази се в увеличение на цените на електроенергията. Апропо много се шуми по темата за горивата. Правителството прехвърля отговорности върху фактори, които са извън България. Ако на предишната сесия БСП постигна резултат за свръхпечалбите и натискът върху българските производители, то тази сесия ще бъдем изключително настойчиви по тази тема. Бе обещана съдебна реформа - Слава Богу и тя е неприключила", заяви Миков, цитиран от Агенция Фокус.

Миков изтъкна, че с подмяната на лицата във  ВСС не може да се доведе до „повече усещане на българските граждани, че българският съд съди в полза на обикновения гражданин, а не на този, който има повече пари”.

„Щедри на обещания, управляващите запазиха мълчание по много важни въпроси, за които отговори ще продължаваме да настояваме - санкциите срещу Русия и ефектите за българската икономика, мълчанието по етническото напрежение, по демографската криза, по онези ангажименти, които президентът е поел - 2% от БВП да отива за отбрана", посочи Миков.

Той бе категоричен, че ще продължат да отстояват друга позиция - в най-бедната страна на ЕС не бива да има увеличение на военните бюджети преди да са увеличени тези за образование и здравеопазване.