Договорените промени в Конституцията- задача номер 1 за ГЕРБ след ваканцията

Реформирането на съдебната системата продължава с борбата с корупцията, посочи Цветан Цветанов

02.09.2015 | 12:22 Редактор: Мариета Иванова
Договорените промени в Конституцията- задача номер 1 за ГЕРБ след ваканцията

Задача номер едно във вътрешнополитически план през новия политически сезон в програмата на ГЕРБ е финализиране на договорените преди парламентарната ваканция промени в Конституцията, обяви председателят на партията в парламента Цветан Цветанов, цитиран от Агенция Фокус. Цветанов изтъкна, че реформите в правосъдието могат да преодолеят масовото усещане за дефицит на справедливост в обществото ни и допълни, че „ПГ на ГЕРБ споделя мнението на Христо Иванов, че е постигнат изключително добър междинен резултат”.

От декларацията на партията за приоритетите през новата пленарна сесия, представена в Народното събрания, стават ясни и очакванията, че предстоящият политически сезон ще бъде белязан от съдбовни политически действия и реформи в страната.
От думите на Цветанов в НС стана още ясно, че реформирането на съдебната система продължава с борбата с корупцията. В тази връзка през седмицата предстои да бъде разгледан и законопроектът на вицепремиера Меглена Кунева.

По повод борбата с корупцията Цветанов изтъкна постиженията за намаляване на контрабандата и сивата икономика.

„По разпореждане на премиера Бойко Борисов бяха формирани специални смесени екипи. Приходите са с над 2 млрд. лева в сравнение с миналата година. Очакванията ни през 2015 година са държавата да събере с 800 млн. лева само от ДДС повече спрямо 2014 година”, коментира Цветанов, цитиран от Агенция Фокус.

 Той посочи, че реформата в социалната сфера следва философията на възможното. – „Полагаме усилия да гарантираме адекватни спрямо икономическата ни среда и социалния статус на помощи и плащания. Работим неотклонно в трудовото законодателство, чрез които да обезпечим гъвкав и динамичен пазар на труда и намаляване на безработицата,” гласи декларацията с приоритетите на ГЕРБ.

По отношение на здравеопазването от партията на Борисов посочват, че подкрепят модела на равномерно разпределение на ресурсите и за равен достъп на хората.

Темата с бежанците по думите на Цветанов следва да се обсъжда открито.
 
„Протестите срещу гетата и битовата престъпност сред ромите тлеят и периодични се възраждат, не рядко по чисто политически причини. Не би трябвало отделни криминални прояви да бъдат оставяни без последици от правосъдието”, заяви още Цветанов.

От ГЕРБ посочват още, че няма да подкрепят промени в изборното законодателство преди местния вот.