Московски настоява правителственият Фалкон да бъде проверен от производителя във Франция

Правителственият самолет е давал дефект три пъти

31.08.2015 | 10:21 Редактор: Ирина Георгиева
Московски настоява правителственият Фалкон да бъде проверен от производителя във Франция

Правителственият самолет "Фалкон" да бъде проверен в завода на производителя във Франция. За това настоява транспортният министър Ивайло Московски, след като на 30 август машината отново кацна принудително заради колесникът, който не се прибирал.

"Има едно звено за разследване в МТИТС, които са относително независими. Настоявам, те да излязат с решението самолетът да отиде директно във Франция и там да се направи проверка. Въпреки че самолетът е от 2000г., той е на малко летателни часове - само около 3000 часа. Според експерти обаче електрониката, свързана с колесника е слабото му място." - уточни министър Московски пред Нова телевизия.

Правителственият самолет е давал дефект три пъти - два пъти с пътници и един път само с екипажа на него.

"Неприятен факт. Преди няколко месеца се получи същото - колесникът не се прибира. Самолетът беше в Базел при оторизираната компания, която го ревизира. Бяха сменени редица части и сензори. Проблемът, доколкото ми обясниха, не е механичен и няма нищо счупено по него, просто електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал." - обясни министър Московски.

Транспортният министър коментира и най-лошият възможен сценарий - колесникът да не се изкара. По думите му в този случай машината трябва да кацне по корем, а на пистата се слага специална пяна.

От МТИТС съобщиха, че на 30 август следобед малко след излитане от летище Варна на правителствения самолет "Фалкон", се е появил технически проблем, който не позволява да се затворят колесниците.

Капитанът на полета, следвайки инструкциите и процедурите за безопасност, е информирал пасажерите и е започнал да извършва необходимите облитания, за да бъде изразходено част от горивото, след което е кацнал на най-близкото летище, което в случая е било летище Варна.

Кацането е преминало нормално, като през цялото време не е имало опасност за живота и здравето на пътниците и екипажа на самолета.

На 31 август, екип инженери от Авиоотрад 28 ще направят необходимите тестове на самолета на летище Варна.


1
0 rate up comment rate down comment 1
alpiniz@mail.bg
преди 8 години
Няма ли такъв късмет да падне за радост на Б-гето Сигнализирай за неуместен коментар