Министър Митов: Има рискове при провеждането на референдума в чужбина

Нужно е решение на конфликта между конституционното право и административното задължение на българските граждани в състава на СИК

26.08.2015 | 15:25 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Митов: Има рискове при провеждането на референдума в чужбина

Съществуват рискове при провеждането на референдума и гласуването в чужбина, предупреди външният министър Даниел Митов след заседанието на МС. По думите му след отпадането на ограничението на референдум да се гласува само на територията на България, ще се открият секции за гласуване и извън страната.

"Това обаче създава определени чисто процедурни рискове, които искам да споделя. Разбира се търсим решение и се надявам бързо да го намерим. " - обясни министър Митов.

Ясно е едно, че когато се създават секции в чужбина, те ще са съобразени със законодателството на страната и изборния кодекс, а именно ЦИК ще е длъжна да открие повече от 430 секции, където те са съществували в период от последните 5 години и където са гласували не по-малко от 100 български граждани, коментира външният министър. 

"Това означава, че където има проявен интерес от други общности в чужбина да гласуват - това е добре, но от друга страна съществува рискът в някои държави да няма такъв голям интерес и да отворим секции, при които да не се явят голям брой хора." - обясни министърът.

Съществува и рискът да не можем на някои места, държави, където няма достатъчно голям интерес да попълним броя на хората, участващи в СИК, коментира министър Митов.

"Знаете, че във всяка една СИК има представител на МВнР, тоест представител на министъра на външните работи, но разбира се останалите членове са представители на политическите партии и ако няма достатъчно такива се командироват от България и се намират от българските общности в чужбина." - уточни министър Митов.

Външният министър призова политическите партии, особено тези в парламента да попълнят максимално тези Комисии. По думите му това не е проблем с друг тип избори, но в този случай ще се провежда и референдум.

"Съществува риск, който не е бил достатъчно добре съобразен при гласуването на 24 юли - хората, които трябва да командироваме от България за попълване на състава на СИК, няма да могат да гласуват на местните избори. Практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани и тяхното административно задължение. Това означава, че трябва да намерим формула, по която да командироваме тези хора." - коментира още Митов.

Министърът подчерта, че отговорните институции са уведомени за това и се търсят решения.

"Няма достатъчен интерес към избирателните секции в Турция и към някои в Испания. Това може да се промени." - допълни министър Митов.