"Булгаргаз" ползва 100% от доставките от Азербайджан, КЕВР иска нови данни

Дружеството сигнализира КЕВР за забавяне на газа от терминала в Александруполис

29.04.2024 | 14:35 Редактор: Елеонора Танева

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад на "Булгаргаз" за цената на газа за месец май. Заявлението е внесеното на 11 април за утвърждаване на цена за месец май 2024 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

Очакваната цена за май се очертава да бъде около 55-56 лв./MWh, или с около 5-6% по-ниска от утвърдената цена за м. април, която беше 58,84 лв./MWh.

Предложената цена включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в Подземното газово хранилище "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В ценовия микс за май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 76,56% от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. В ценовото си заявление за м. май "Булгаргаз" ЕАД предвиждаше и количества природен газ по сключен договор с търговец  за доставка на втечнен природен газ (ВПГ). 

На откритото заседание представителите на обществения доставчик обаче информираха за възникнало непредвидено обстоятелство след внасянето на първоначалното заявление на 11.04 т.г. Дружеството е било уведомено, че се  отлага датата на началото на търговската експлоатация на газовия терминал в Александруполис, където трябваше да бъдат доставени количествата втечнен природен газ по сключения договор. Представителите на обществения доставчик информираха, че за осигуряване на тези недоставени количества "Булгаргаз" е обявил на 30 април т.г.  търг на Газов Хъб "Балкан". Те увериха, че по този начин ще бъдат осигурени необходимите количества, с  които да бъдат изпълнени ангажиментите към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.05.2024 г. "Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за май. В тази връзка председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изиска газовото дружество да предостави и всички нови данни по предстоящия търг на Газов хъб "Балкан", с оглед регулаторът да може да извърши пълна проверка и да ги отрази в окончателното си решение, с което същия ден ще утвърди цената на природния газ за май.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)