Правителството избра отговорниците за изборите

Томислав Дончев ще отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и референдума

26.08.2015 | 14:16 Редактор: Ирина Георгиева
Правителството избра отговорниците за изборите

Правителството реши вицепремиерът Томислав Дончев да отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и референдума. Той ще отговаря и за дейностите по съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материалите, както и по съкранението на техническите устройства за машинно гласуване.

Министърът на финансите Владислав Горанов трябва да внесе в МС проект на план-сметка за разходите по подготовката и провеждането на изборите и референдума на 25 октомври. Негова задача е да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

"Поискани бяха 69 милиона за провеждането на местните избори при 39 милиона отчетени през 2011 година, когато имахме избор на местни власти и избор за президент." - съобщи министър Горанов, а Бойко Борисов изумен само повтаря цифрата "70 милиона!".

Министърът заяви, че е успял с различни методи да свали парите до близо 51 милиона. Премиерът пък му заръчва "да се стяга" и да ги намира.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР.

Изготвянето и публикуването на избирателните списъци ще бъде координирано от министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

За организацията, подготовката и произвеждането на националния референдум извън страната отговаря външният министър Даниел Митов.