Туристическата индустрия търси премиера за проблемите си

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация предлага през октомври да се проведе национално съвещание за проблемите в бранша

18.08.2015 | 19:02 Редактор: Ирина Георгиева
Туристическата индустрия търси премиера за проблемите си

Туристическата индустрия се кани да потърси премиера за решаване на проблемите си, съобщи Investor.bg.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага през октомври да се проведе национално съвещание за проблемите на туризма под патронажа на премиера Бойко Борисов. Това обяви в интервю за  "Хоризонт“ председателят на асоциацията Благой Рагин.

Той обясни, че туристическата индустрия вече няма към кого другиго да се обърне, а за сектора коментира:

"Царят е гол, няма какво да се лъжем. Бяха допуснати много грешки през годините. Без намесата на премиера няма да можем да излезем от ситуацията."

"Закъса летният туризъм. Затова е виновна държавата, бизнесът и общините." - коментира Рагин.

По думите му целта на обмисляното национално съвещание за проблемите на туризма е да се начертаят спешни мерки за излизане от ситуацията, "ако загубим битката с конкуренцията при най-печелившия ни отрасъл досега - морският туризъм".

Той напомни, че досега летният туризъм е осигурявал около 70% от туристическия продукт на страната, но призна, че в последните 25 години морският туризъм е бил разграден.

"Всичките свободни пари за тези 25 години на прехода отидоха за бетон." - коментира председателят на БХРА.

Според него премиерът трябва да поеме ангажимент включително и по отношение на законодателството в туризма, защото според Рагин много трудно ще се въведе ред, така че секторът да се управлява професионално.