Хотелиери пред риск от фалити

За подобна опасност алармира председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин

12.08.2015 | 17:10 Редактор: Мариета Иванова
Хотелиери пред риск от фалити

Слабият туристически сезон формира риск от фалит за български хотелиери и ресторантьори. За това предупреди председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин в интервю за Агенция Фокус.

Наред с недостига на туристи и поради ниските цени собственици на хотели и ресторанти не успяват да обслужват кредитите си, коментира още Рагин.

В тази връзка той даде за пример Казахстан, където е създаден гаранционен фонд за бизнеса при кризи.

„За кризата те са заделили 22 млрд. долара. Когато един бизнесмен е взел кредит и не може да го обслужва, този фонд се намесва и безвъзмездно помага на пострадалите, които не са виновни. В случая моите колеги не са виновни, че са направили бизнес план преди кризата, изчислили са всичко, както трябва и сега понасят цялата тежест и са жертва на световната и европейска криза”, подчерта Рагин.

Според него би трябвало рискът да е разделен между банките и кредиторите. Помощ за туризма у нас по думите му може да се търси и от ЕС.

 „Във фонда на Юнкер има над 300 млрд. евро и заслужаваме поне 1% от тях за подпомагане на пострадалите без вина. Когато един бизнесмен е виновен, той ще носи последствията, но в случая не мога да обвиня моите колеги, които слагат ниски цени, за да пълнят хотелите си и накрая не могат да покрият кредитите”, коментира още Рагин.