WSJ: България - туристическа сделка за любителите на лукса

Разказът на една българка, която живее в Америка

14.08.2015 | 10:27 Редактор: Ирина Георгиева
WSJ: България - туристическа сделка за любителите на лукса

Повечето американци започват да се чешат по главата, когато им споменеш България като дестинация за туризъм, пише Поля Лесова, журналистката в The Wall Street Journal. Скрита зад желязната завеса на СССР през XX век, страната е изградила образ, заради който още носи последствия.

Това е жалко, защото в България всеки може да се наслади на красива природа и планина, да дегустира отлично вино и свежи сезонни храни, да посети СПА-центрове и всичко това в пъти по-ниска цена спрямо Западна Европа, пише Лесова. Авторката, която в момента живее в САЩ и е женена за американец разказва как всяка година се връща в България, за да се види с приятели и роднини, но не само. Родом от Севлиево, тази година са се насочили към сърцето на Розовата долина. Тя описва възхищението на съпруга й от аромата на розите: червени, бели и жълти, премесени с лавандулата, която цъфти в дъното на долината.

Лесова разказва за престоя си в село Старосел, разположено сред лозя.

"Мъжът ми Паул не искаше да губи време и се запъти към СПА-то за един хубав масаж, докато аз плувах в басейна, потях се в парната баня и си взимах топла вана." - разказва Лесова.

"Гледката по време на вечеря към лозята и планините ми напомняха на Северна Калифорния. България има дълга история с винепроизводството, а през последните години са отворили няколко нови винарни, които предлагат дегустация, екскурзии и настаняване. През лятото обичам розе и с Паул си споделихме бутилка от 10$, която имаше нотки на ягода и череша." - описва престоя си в Старосел журналистката.

"Бяхме направили резервация само за една вечер, но заради красотата (може би и заради виното) Паул поиска да останем още. "Толкова е красиво тук. Нека да останем за още една вечер, да се насладим на басейна и спа центъра. Просто да се отпуснем." Съгласих се без никакви възражения." - пише Лесова.

На другия ден журналистката и мъжът й се отправят към Хисаря.

"С умиление се сетих за първото ни пътуване в България преди 10 години - чиниите, които струват само няколко долара ме върнаха в детството ми: шопската салата, гарнирана с фета сирене, кюфтетата и лютеницата." - спомня си Лесова.

"През последния ден от нашата почивка продължихме с кола на юг към Родопите. За планината се твърди, че е родното място на Орфей, пословично неустоим музикант от гръцките легенди. Докато шофирахме из планините, попаднахме на средновековната крепост - Асеновата крепост, а малко след това посетихме и Бачковския манастир, който датира от XI век." - описва пътуването си авторката.

/Снимка: WSJ/