Кунева: Въпрос на почтеност е партиите да подкрепят антикорупционния закон

Антикорупционният закон ще се гласува на първо четене в НС на 31 юли

31.07.2015 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: Въпрос на почтеност е партиите да подкрепят антикорупционния закон

Въпрос на почтеност е партиите, които подкрепят кабинета, да подкрепят и антикорупционния закон, който на 31 юли ще се гласува на първо четене в НС. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева за БНТ. Според нея поне за малко партиите трябва да забравят как да се позиционират и да мисля кое е полезно за България и кое ще ни придвижи напред.

ласуването на антикорупционния закон ще е ключово. Днешният сигнал от НС се чака с много голяма бдителност. Както от страна на всички български граждани, които искат да видят политиката на ново ниво, така и от европейските ни партньори." - отбеляза Кунева.

През септември в България ще е мисия на ЕК, която ще оценява напредъка по правосъдие и борбата с корупцията, посочи вицепремиерът. По думите й ако нямаме какво да докажем и ако се разколебае подкрепата по отношение на борбата с корупцията, ще има тежки оценки за липсата на политическа воля и нежелание да се предвиждат реформите напред. Тя призова депутатите към намиране на съгласие по важните за държавата теми.

"Антикорупционният закон и съдебната реформа са пряко свързани и в страната ще има истинска промяна, когато бъдат завършени и двете реформи." - посочи Кунева.

Между първо и второ четене на конституционните промени трябва да се предложи отново явното гласуване във ВСС, смята вицепремиерът. Според нея изборът на омбудсман от 30 юли показва негативите на тайното гласуване, овластените трябва да застават с името си зад решенията, която взимат, посочи тя и даде пример с Конституционния съд, където съдиите застават с имената си. Кунева призова КС да не постъпва както през 2002г. и да блокира реформата.

По отношение на избора на Мая Манолова за омбудсман Кунева посочи, че позицията на РБ е била пределно ясна с издигането на друг кандидат - още повече безспорен като Константин Пенчев, който е вдигнал изключително много летвата на омбудсманската институция.

На въпрос за референдума Кунева беше категорична, че мажоритарното гласуване минава през преференции, за да не даде изкривявания, а задължителното крие силни негативни странични ефекти.