Кунева: Борбата с корупцията и съдебната реформа са двете страни на една монета

В борбата с корупцията властите нямат право да отлагат и да се оправдават, смята вицепремиера

28.07.2015 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Кунева: Борбата с корупцията и съдебната реформа са двете страни на една монета

Борбата с корупцията и съдебната реформа са двете страни на една и съща момента. Това коментира  вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по време на кръгла маса по антикорупционни политики, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, предаде пресофисът на ДБГ.

"Без ефективна и независима съдебна система, няма как да има ефективна борба с корупцията, но и без добри антикорупционни политики, няма как да има добра съдебна система." - обясни Кунева.

"Държавата ще има основание да й се вярва, ако докаже, че по един и същи начин прилага законодателството независимо за кои хора се отнася." - допълни Кунева.

В борбата с корупцията властите нямат право да отлагат и да се оправдават, подчерта Кунева. По думите й тези две неща трябва да бъдат забравени в решенията и политическия живот.

Вицепремиерът посочи, че очаква тази седмица парламентът да гласува на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията след лицата, заемащи висши публични длъжности. Тя обясни, че се е срещнала с всички без парламентарни групи без Атака, но очаква да разговаря с тях на 28 юли и призова депутатите да подкрепят закона.

"Законът за предотвратяване на корупцията след лицата, заемащи висши публични длъжности ще разчисти недоверието в политическата система. В момента има създадена обществена наглася за реформи по отношение на борбата с корупцията." - допълни Кунева.

Мерките не могат да се изчерпват само с антикорупционния закон, посочи Кунева. По думите й борбата с корупцията е като карането на колело по баир - в момента, в който се спре, се връща назад. Тя беше категорична, че закон трябва да бъде подкрепен и с мерки в областта на обществените поръчки и електронното управление.