Меглена Кунева: Промените в Конституцията се налагат заради липсата на доверие между политическите партии

Ако не успеем да скъсаме връзката между Шенген и докладите за напредък по съдебната система, това ще се отрази много лошо на сигурността на страната, коментира тя

12.07.2015 | 10:46 Редактор: Георги Стоянов
Меглена Кунева: Промените в Конституцията се налагат заради липсата на доверие между политическите партии

Въпросът за съдебната реформа е въпрос на политическо доверие между политическите субекти. Ако не намерим решение за важните проблеми в държавата, ще достигнем до друга криза по линия на съдебната система, коментира Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Ако ние не успеем да скъсаме връзката между Шенген и докладите за напредък по съдебната система и вътрешните работи, това ще се отрази много лошо на сигурността на страната.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Още по темата

„Промените в Конституцията са необходими, за да няма възможност да се връща съдебната реформа назад, ако някой от следващите парламенти реши да върне Висшия съдебен съвет в еднокамерен. Промените в основния закон се налагат, защото политическите партии нямат доверие по между си. Това е допълнителна гаранция, че партиите, гласували по един начин сега, няма да промени решението си после”, посочва Кунева.

Според нея няма нищо лошо в това мандатоносителят – ГЕРБ да има водеща, лидерската позиция по отношение на съдебната реформа.

„От страни изглежда, че това е просто реформата на Реформаторският блок. Да, тя е много важна за РБ, но това не значи, че съдебната реформа е само наша. Това е общо решение. Стратегията за съдебна реформа беше гласувана от парламента, т.е. усилията от страна на РБ това да бъде национална реформа, подкрепена от Народното събрание, е факт. Нека да се фокусираме върху това, което сме съгласни, че тази реформа трябва да я има.

Не съм чула никой да се противопоставя на идеята за разделянето на Висшия съдебен съвет на две. Нека да сложим още една цел, която може да подреди картината, да се знае кой носи отговорност за всяко едно решение в съдебната система. Ефективността е третият стълб, на който се крепи съдебната реформа. За нас е важно да видим върху какво сме съгласни, защото отново ще загубим време. В противен случай, ако не намерим решение за важните проблеми в държавата, ще достигнем до друга криза по линия на съдебната система”, допълва тя

Според Кунева, ако до местните избори не се работи по съдебната реформа, това е лош знак, но да говорим преди да са се събрали лидерите на политическите партии, отвъд коалицията, няма никакъв смисъл.

Прави се всичко възможно, за да се постигне мнозинство в Народното събрание за промени в Конституцията, заяви Кунева: „Аз виждам до голяма степен консолидация в мнението, че за България съдебната реформа е изключително важна”.

Според нея в Гърция трябва да всички да се обединят около идеята за икономически растеж, което няма как да се случи без промени в администрацията, добро събиране на данъците и план за реформи. Тя смята, че Европейският съюз също трябва да започне да се променя.