КЕВР реши да удължи срока за влизането на новите цени за електроенергия с един месец

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София в четиринадесет дневен срок

29.06.2015 | 16:53 Редактор: Ирина Георгиева
КЕВР реши да удължи срока за влизането на новите цени за електроенергия с един месец

На закрито заседание КЕВР е взела решение за удължаване на ценовия период на дружествата в сектор "Електроенергетика" до 31 юли, съобщават от Комисията.

В съобщение, публикувано на сайта на КЕВР, се казва, че в краткосрочен план предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, пише агенция "Фокус". С оглед на това, ако КЕВР до 30.06.2015 г. се произнесе с решение за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика", то няма да отразява целите и правилата на посочената наредба, свързана с предоставянето на помощ за намаляване на тежестта при разпределение на разходите, произтичащи от задълженията за изкупуване на електрическата енергия от възобновяеми източници, съгласно Насоките на ЕК.

КЕВР очаква оповестените от органите на изпълнителната и законодателната власт действия да създадат в срок до един месец възможности за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия.


Ето и пълния текст на решението:

В КЕВР е образувано административно производство за утвърждаване на цени на електрическата енергия за новия регулаторен/ценови период по повод постъпили заявления от производители на електрическа енергия, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, „Национална електрическа компания“ ЕАД, електроразпределителните дружества и крайните снабдители.

В тази връзка КЕВР е приела доклад и проект на решение, и са проведени открито заседание и обществено обсъждане по реда на Закона за енергетиката (ЗЕ) и Наредба № 1 от 18.03.2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ).

Една от основните цели, регламентирани в ЗЕ, е създаването на предпоставки за извършване на дейностите в енергетиката при гарантиране на сигурността на доставките, интересите на потребителите и националните интереси.

Един от водещите принципи при изпълнение на регулаторните правомощия на Комисията, в т.ч. и на правомощията за ценово регулиране, е осигуряването на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите.

В тази връзка Комисията счита, че в хода на административното производство следва да бъдат отчетени важни обстоятелства и действия, резултатите от чието предстоящо финализиране биха могли да окажат влияние върху формирането на цените в сектор „Електроенергетика“.

В краткосрочен план предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

С оглед на това, ако КЕВР до 30.06.2015 г. се произнесе с решение за утвърждаване на цените в сектор "Електроенергетика", то същото няма да отразява целите и правилата на посочената наредба свързани с предоставянето на помощ за намаляване на тежестта при разпределение на разходите, произтичащи от задълженията за изкупуване на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници съгласно Насоките на ЕК относно държавната помощ за опазване на околната среда и за енергетика за периода 2014 – 2020 г. (2014/С 200/01).

КЕВР очаква оповестените от органите на изпълнителната и законодателната власт действия да създадат в срок до един месец възможности за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия.

Съгласно § 16, ал. 2 на Преходни и Заключителни разпоредби към НРЦЕЕ, регулаторният период на дружествата в сектор „Електроенергетика“, чиито цени се регулират по метода „горна граница на приходи“, започнал на 01.08.2013 г., завършва на 30.06.2015 г.

Следователно новият регулаторен период за тези дружества следва да започне на 01.07.2015 г., респективно на същата дата следва да започне и първият им ценови период. В тази връзка и новият ценови период на останалите енергийни предприятия в сектора, чиито цени се регулират по метода „норма на възвръщаемост на капитала“ също следва да започне на 01.07.2015 г.

Това е обусловено от факта, че утвърждаването на цените на електрическата енергия отчита взаимосвързаността им по веригата производство – пренос – обществена доставка – разпределение - доставка от краен снабдител. 

Със Закона за допълнение на Закона за енергетиката (ЗД на ЗЕ, обн. ДВ, бр. 48 от 27.06.2015г.) е предвидена нормативна възможност КЕВР да удължи приключващия на 30.06.2015 г. регулаторен/ценови период на дружествата в секторите „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“ със срок до един месец, считано от датата на изтичане на периода. ЗД на ЗЕ влиза в сила от 30.06.2015 г.

Предвид гореизложените аргументи Комисията приема, че са налице предпоставки за удължаване на регулаторния/ценовия период за цените на дружествата в сектор „Електроенергетика“ до 31.07.2015 г. На основание чл. 13, ал. 3 във връзка с чл. 2, ал. 2, чл. 23 и чл. 31 от Закона за енергетиката и Закона за допълнение на Закона за енергетиката, обн. ДВ, бр. 48 от 2015 г.,

КОМИСИЯТА ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ РЕШИ:

Считано от 30.06.2015 г., удължава регулаторния/ценовия период на дружествата в сектор „Електроенергетика“ до 31.07.2015 г. 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд София - град в 14 (четиринадесет) дневен срок.