Асоциация Родители: Финансовото образование започва от семейството

Коментар на Асоциация Родители

03.05.2015 | 11:35 Редактор: Пролетина Съботинова
Асоциация Родители: Финансовото образование започва от семейството

За да бъдат младите хора финансово грамотни, трябва да получават познания още в детска възраст и в семейната среда.

Затова, Асоциацията Родители разработва специална формула в помощ на домакинствата за лесно определяне на бюджета на учениците.

Целта е още от рано у децата да се възпитат умения за планиране и управление на личните средства и успешно справяне с финансови затруднения.

Дори в страни с високо развити икономики, проучванията доказват, че средното ниво на потребителските финансови познания и умения е сравнително ниско.

Според изследване на финансовата грамотност на Световната банка от 2010 г, 47% от запитаните в България определят финансовите си познания като незадоволителни или почти никакви, а 39% имат твърде обща представа за  приходите и разходите си.

В групата на младите хора между 16-17 години, 53% определят финансовото си образование като твърде слабо.

Бистра разговоря с двете си деца от рано за какво и как да се харчат джобните пари.

Когато учениците получават високи оценки, Бистра ги поощрява с бонуси -  5 лв. за петица и 10 лв. за шестица.


"Даваме им по 1 лев за закуска. И на двамата по равно задължително. Те си преценяват какво да купуват, но с нашите съвети да не взимат вредни храни. За дадена оценка сме си определили дадена сума и те си знаят, и се стремят да изкарват по високи оценки. По този начин си събират пари, със които в последствие решават да си купят нещо и си го вземат, ние не им налагаме. Ако е нещо не стойностно, им даваме съвет, но те сами да си преценяват за себе си, за да не ги пречупим" , разказва родителя Бистра Илиевска.

Според специалистите, първите финансови уроци трябва да се преподават от родителя. 

Още по темата

Джобните пари за училище на детето са главната репетиция, която го подготвя да управлява своите бъдещи финанси.

Те имат за цел да възпитат в учениците отговорност към парите и разбирането, че разходите се правят въз основа на получените приходи.

В помощ на семействата, Асоциация Родители създават специална формула, изведена от практиката, по която се определя бюджета на детето според възрастта му.


"Даваме им една формула, която е възрастта на детето по 50 стотинки за всяка година, което за първи клас означава 3,50 за седмица. Важно е детето да е наясно, че ако изхарчи парите си в понеделник, до петък няма да постъпят нови суми. Или пък, ако наистина много се налага трябва да отиде на рожден ден или друго такова нещо, това ще бъде за сметка на следващия бюджет. Когато прилагаме такъв подход при възпитанието на финансова грамотност в децата те много по-лесно си управляват финансите и по-голям бюджет. Съответно когато станат възрастни могат да се справят и с един семеен бюджет", коментира Цвета Брестничка от Асоциация Родители.

Според експертите финансово образованите потребителите упражняват правата си по-рационално, което създава условия за  повишаване на пазарна конкуренция, за развитие на иновациите и за повишаване качеството на услугите.

Темата ще бъде дискутирана на 11 май 2015 в София на  конференцията „Финансово образование за устойчива икономика“, организирана от медийна група България Он Ер, Инвестор.бг и Блумбърг.