Проф. Анна Недялкова: Проблемът със слабата финансова култура е глобален

Финансовото образование следва да се разглежда като палитра от необходими умения да се планира настоящето и бъдещето, коментира президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“

30.04.2015 | 12:02 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Анна Недялкова: Проблемът със слабата финансова култура е глобален

Финансовото образование следва да се разглежда не само като защита на личността по време на криза, а и като палитра от необходими умения да се планира настоящето и бъдещето, коментира президент на ВСУ „Черноризец Храбър проф. Анна Недялкова*. Поводът за изказването й е предстоящата конференция „Финансово образование за устойчива икономика“, която ще се проведе на 11 май 2015 в Хотел „Балкан“, София.

Организатори на събитието са медийна група Bulgaria On Air, Bloomberg TV и Investor.bg.

Проф. Анна Недялкова, която е сред лекторите на конференцията, споделя, че  разглежда необходимостта от финансово образование като „един глобален проблем с нарастваща актуалност и значимост“. - „Подчертавам глобален, защото, заради глобализираната финасова система, проблемът със слабата финансова култура и компетентност засяга всички точки на планетата и всички хора“, коментира тя.

Ето още от коментара й по повод предстоящата конференция:

По време на една от най-големите финансови кризи, когато човечеството стремително навлезе в орбитата на диктата на парите, финансовото образование се превърна в първостепенен фактор за бързото забогатяване на едни и за оцеляването или краха на други.                                                                             
Станахме свидетели на неподозирани ирационални решения, както от страна на предлагащите финансови услуги и дългови инструменти, така и от търсещите ги като единствен шанс за запазване на стандарта си на живот.                                                                                       
Хората трябваше да осъзнаят този процес и да намерят начин да преминат през него с по-малко щети в материален и социален план.                                                                                            
Тежките поражения от спуканите балони наложиха извода, че финансите не са само умение за правене на пари, а и архитектура на икономическата уредба, архитектура, определяща целите на всеки човек.
Именно тук теоретичните разбирания за същността и обхвата на финансовото образование и неговото приложно поле се събрат в една точка.         
Стана ясно, че финансовото образование следва да се разглежда не само като защита на личността по време на криза, а и като палитра от необходими умения да се планира настоящето и бъдещето, да се гарантира успеха на предприемаческите идеи и инвестициите.                                                                                            
Като добавим и това, че глобалните медии и комуникации елиминираха влиянието на факторите време и разстояние, финансовото образование става още по-актуално, защото подготвя хората в 21 век за финансово включване в глобален мащаб.                                                                                            
Още по-голямо уважение заслужава изборът на инициаторите на форума да се обвърже финансовото образование с устойчивата икономика.                                                                                            
Това дава възможност да се излезе от тесния конструкт на самоцелните оценки за финансовия сектор и тревожните констатации за слабата информираност на населението за изобилието от финансови продукти, с които ежедневно ни заливат.                                                                                            
На фона на кризата, в която все още се намираме, реалността изглежда по-скоро като борба за оцеляване, за запазване на работните места, за защита от цунамито на инфлации, валутни войни, безнаказани посегателства върху природата.                                                                                            
Ще речете тогава - не е ли лукс да говорим за устойчива икономика?                                                                                            
Отговорът ми е не и е наложително да говорим сега, без отлагане, защото след всяка криза следва период на значими обществени и икономически трансформации.                                                                                            
И този път се надяваме те да ни откъснат от модела на тоталното консуматорско общество и да ни отведат към необходимото разумно потребление. Устойчивото потребление и финансовото образование са двете страни на една монета – устойчивата икономика.                                                                                            
Нямам съмнения, че форумът ще насочи вниманието на обществото към тези и още много други аспекти на връзката финансово образование – устойчива икономика. Това ще е една добра основа за по-нататъшна системна и комплексно организирана работа за идентифициране на потребностите и за насърчаване на инициативи и политики в различните области – в образованието, здравеопазването, защитата на потребителите и много други.                                                                                            
Защото социалната промяна често пъти започва в малките групи, със своевременно подкрепените добри практики и умелото им разпространяване.         
 

* Проф. д.ик.н. Анна Недялкова е президент на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“.   

  • Проф. Недялкова е изтъкнат учен и преподавател в сферата на социалното управление и поддръжник на модернизацията на българското висше образование.                                                                                                  
  • През 1991 г. тя е сред учредителите на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и последователно заема академичните длъжности ръководител катедра, зам. декан, декан и ректор, а от м. април 2013 г. е президент на университета.                                                                                                    
  • Като учен и преподавател тя умело съчетава преподавателската дейност, научните изследвания и въвеждането на нови образователни и информационни технологии в обучението. Професор Недялкова специализира в престижни международни университети като „Leeds Metropolitan“ University, Тhe University of Surrey – Gilford, Тhe Free University of Brussels.                                                                                                                      
  • Има публикувани монографии, студии, учебни пособия, статии и доклади от международни конференции в сферата на своите научни интереси. През 2005 г. в съавторство със световно известния учен Зигмунд Бауман излиза от печат изданието „Глобализъм, регионализъм и антиглобализъм“.                                                                                                    
  • Проф. Недялкова е учредител и председател на Асоциацията на българските частни висши училища до септември 2013 г. и активен член на български и международни професионални организации и сдружения.                                                                                                    
  • За активната си обществена дейност, за изключителния й принос за съхраняване и развитие на научния и художествено-творческия потенциал на град Варна, за ползотворната й дейност в сферата на науката, образованието и културата, за приноса й към свободното слово е удостоена с редица почетни национални и международни отличия, сред които Почетен знак на Президента на Република България, „Награда Варна“, Национален приз „Мениджър човешки ресурси“, Приз „Будител“, доктор хонорис кауза на университета АЛМАМЕР в Полша и др.                                                                                        
  • Тя е първият ректор на български университет, приет за пълноправен член на Клуба на ректорите на Европа. Член е на Европейската асоциация на университетите, на Международната академия по информатизация на ООН, на изпълнителния борд на Черноморска университетска мрежа, както и на Международната организация на преподавателите по мениджмънт и икономика, почетен член на Съюза на учените в България.