Плевнелиев приветства намерението за реформи в съдебната система

Той изтъкна, че не само Брюксел, но й българският народ отдавна чака ефективно и справедливо правосъдие

17.04.2015 | 19:48 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев приветства намерението за реформи в съдебната система

Приветствам заявеното намерение за реформа в сектор правосъдие и не само Брюксел, но и българският народ отдавна чака ефективно  и справедливо правосъдие. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът и главнокомандващ Българската армия Росен Плевнелиев, предава БТА. Президентът посети инженерния полк в Пловдив, където  се запозна с техниката на военното формирование. По-рано днес  той се срещна и с военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

За пръв път чуваме българският министър-председател да даде заявка и за промени в Конституцията, ако те са необходими и в размер, в който са необходими за реформа в този сектор”, каза още  президентът. – „Вярвам, че това не е просто само една политическа декларация за намерение и ще се радвам тя да бъде облечена в конкретни резултати”, добави Плевнелиев.

Очевидно е, каза още той, че реформата в българското правосъдие трябва да бъде дълбока, което според него не изключва и конституционни промени.

„Още миналата година заявих своето категорично намерение, разбира се, след дебат, публично изслушване и много добра подготовка и ако правителството или институциите не успеят да постигнат политическа воля и споразумение, аз като държавен глава съм готов да инициирам конституционни промени на базата на своето конституционно зададено право”, добави Росен Плевнелиев.

Той призова евентуалните промени да се подготвят внимателно и да се съгласуват с всички браншови организации. Имаме шанс да свършим една смислена реформа и се надявам от политически декларации да минем към действия и към края на тази година да се  поздравим с добри резултати, добави държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че посещението му в Карлово и Пловдив няма връзка с инцидентите във ВМЗ в Иганово.

Той уточни, че е във връзка с предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност, който по думите му най-вероятно ще се проведе в началото на май. Съгласуваме го с правителството, за да сме сигурни за присъствието на всеки, който ще чуем от гледна точка на така необходимия дебат и отдавна отлагани решения за модернизиране и гарантиране на ресурс за изграждане способностите в Българската армия, обяви президентът.

Президентът отказа да коментира зачестилите инциденти на стратегически важни обекти с мотива, че не иска да влияе на хода на следствието. Той изрази надежда, че пропуските, които вече са очевидни, в охраната им ще бъдат отстранени и виновните ще понесат отговорността за това.

Във връзка с готвените от МТСП пенсионни промени за военни, пожарникари и полицаи Плевнелиев благодари на вицепремиера и министър Ивайло Калфин за това, че е дал достатъчно време на засегнатите и се е ангажирал да чуе всеки. Много е важно да се чуят аргументите "за" и "против" на МО като основен принципал в случая, добави президентът. Според него БА има нужда от коректно отношение на държавата към личния й състав, цитирам: "Когато хората постъпват в БА, те трябва да знаят, че условията, при които постъпват, ще бъдат валидни в хода на тяхната служба. Не може да се влезе в БА и след това правителство след правителство да променят условията." Ако условията се променят, то това трябва да стане веднъж завинаги и да се даде достатъчно разумен гратисен период, за да бъдем честни към хората и те да могат да направят своя личен избор, обобщи Плевнелиев. Плевнелиев каза още, че очаква в следващите дни МО и лично той "да кажат своята
крайна и тежка дума по предложението на министър Калфин и до провеждането на Консултативния съвет по национална сигурност и тази тема да бъде окончателно решена".